ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Home / Απόψεις / Τι άλλο μπορεί να κάνει η Apple;

Τι άλλο μπορεί να κάνει η Apple;

Screen Shot 2015-03-18 at 17.49.36

O περασμένος χρόνος ήταν απίστευτα θετικός για την Apple. Με τα iPhone 6 και iPhone 6 Plus να αποτελούν πρώτο θέμα ειδήσεων πριν καν κυκλοφορήσουν η εταιρεία κατάφερε μέσα σε ένα οικονομικό τρίμηνο να αυξήσει σημαντικά τα κέρδη της και να αποκτήσει μεγαλύτερη ορμή σε νέες αγορές ενώ είδε και το μερίδιο της να αυξάνεται σε ήδη υπάρχουσες.

Η Apple εδώ και χρόνια έχει καταφέρει να παντρέψει το λογισμικό, με την ευκολία χρήσης και τον λεπτομερή και όμορφο σχεδιασμό πουλώντας όμως στην ουσία hardware. Τα ωραία και γυαλιστερά προϊόντα αρέσουν στους καταναλωτές. Αυτό μπορεί κάποιος να το διαπιστώσει αν δει τις πωλήσεις της Apple σε αναβαθμίσεις iPhone μοντέλων. Με το iPhone 6 και 6 Plus η Apple χρησιμοποίησε το χαρτί “της μεγάλης οθόνης” που πολλοί το περιμένανε πως και πως και η επιτυχία δεν άργησε να έρθει κερδίζοντας σημαντικό ποσοστό και Android χρηστών που ήρθαν χάρη σε αυτό τον χαρακτηριστικό των νέων iPhones στο στρατόπεδο της Apple.

H στρατηγική αυτή δούλεψε απλά υπέροχα για την Apple αλλά ακόμη και για αυτή υπάρχει κάποιο όριο – ακόμη και αν μιλάμε για Apple hardware αυτό το όριο είναι η σκληρή αλήθεια για κάθε κατασκευαστή και η Apple δεν αποτελεί την εξαίρεση.

Η εταιρεία το καταλαβαίνει αυτό και το γνωρίσει και πέρα από το να ενισχύει το οικοσύστημα της και το λογισμικό της είναι έτοιμη να αναπτυχθεί και σε άλλες περιοχές με διαφορετικές ευκαιρίες και περιθώρια κέρδους. Σε αυτή την νέα στρατηγική το Apple Pay είναι αυτή την στιγμή το πρώτο σε μια λίστα που συμπεριλαμβάνει και την Beats Music.

H Apple πλέον προσπαθεί να απαντήσει στην ερώτηση “Πως προσθέτουμε αξία στο hardware μας με μια αξία που δεν προέρχεται από το ίδιο το hardware”

Αυτή η λογική έχει άμεσο αντίκτυπο και στις αποφάσεις που θα πάρει ο καταναλωτής όταν αγοράζει για παράδειγμα ένα νέο iPhone. Θα αγοράσει κάποιος το iPhone 6 σήμερα εξαιτίας του Apple Pay; Η απάντηση είναι μάλλον όχι αλλά όταν αυτή η νέα υπηρεσία γίνει στάνταρ και βρίσκεται παντού και ο ίδιος ο καταναλωτής καταλαβαίνει καλύτερα την αξία και την ευκολία που προσφέρει τότε η απάντηση θα είναι σίγουρα ναι.

Η Apple λοιπόν όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να προσθέτει αξία στις πλατφόρμες της με τους καταναλωτές να την αναγνωρίζουν όχι μόνο από το hardware αλλά και μέσω μιας σειράς καταπληκτικών υπηρεσιών που θα υπάρχουν για κάθε πλατφόρμα ανεξάρτητα από την ποια συσκευή χρησιμοποιεί. Έτσι η Apple θα καταφέρει να συνεχίσει να έχει πιστούς ακολούθους.

Ας μην ξεχνάμε επίσης και την συνεργασία με την IBM που θα ωθήσει την Apple σε μια πιο ξεκάθαρη παρουσία στον χώρο των επιχειρήσεων. Αυτή η κίνηση της εταιρείας και όπως έχουμε αναφέρει πάρα πολλές φορές θα φέρει μεγαλύτερες πωλήσεις και επίσης θα αυξήσει και τον χρόνο που αφιερώνουν οι χρήστες στις συσκευές της. Μέχρι τώρα Apple προϊόντα χρησιμοποιόντουσαν σε πολλές επιχειρήσεις αλλά όχι επίσημα και με τις ευλογίες των κανόνων μιας εταιρείας μιας και ήταν στην διακριτική ευχέρεια του εργαζομένου αν μπορούσε να έχει μια τέτοια συσκευή επιπλέον μαζί του. Πλέον αυτή η κατάσταση θα αλλάξει δραματικά με πολλές εταιρείες επίσημα να συνιστούν Apple συσκευές για τον εργασιακό τους χώρο.

Τέλος έχουμε και την περιοχή των wearables με την είσοδο του Apple Watch. Αν και κατά γενική ομολογία γνωρίζουμε πως σήμερα οι χρήστες δεν πολύ ενδιαφέρονται για αυτή την κατηγορία γνωρίζουμε πολύ καλά πως η Apple μπορεί να δημιουργήσει νέες αγορές. Τόσο το iPhone όσο και το iPad έκαναν ακριβώς αυτό και επαναπροσδιορίσαν με έναν μοναδικό τρόπο αγορές που ήδη υπήρχαν πριν από αυτά. Η Apple είναι πολύ έξυπνη με το να στέκετε στον σχεδιασμό του Apple Watch. Αυτό θα της επιτρέψει να απευθυνθεί σε μια μεγαλύτερη αγορά πέρα από την τεχνολογική. Η Apple θέλει να κάνει το Apple Watch όχι μόνο το must have προϊόν για κάποιον που ασχολείται με την τεχνολογία αλλά και για κάποιον που ασχολείται με την μόδα.

Η ύπαρξη του Apple Watch ιδανικά θα προσφέρει τα εξής:

  • Θα κλειδώσει σημαντικούς και νέους καταναλωτές στο οικοσύστημα της
  • Θα καταλάβει καλύτερα αυτούς του καταναλωτές μιας και θα τους παρέχει μια συσκευή που θα την έχουν πάντα μαζί τους και θα γίνει κομμάτι της καθημερινότητας του. Δεν είναι τυχαίο που ο Tim Cook ανέφερε πως ακόμη και στο ντους του δεν αποχωρίζεται το Apple Watch.
  • Θα έχουμε μεγαλύτερη και αμεσότερη εξάπλωση του Apple Pay
  • Θα έχουμε περισσότερες ευκαιρίες κερδών για τους προγραμματιστές που αποτελούν ένα από τα βασικότερα γρανάζια της μηχανής της Apple.
  • Θα φέρει νέους καταναλωτές στο στρατόπεδο της που μπορεί μέχρι σήμερα να μην είχαν μια iPhone συσκευή αλλά θα θέλουν να έχουν το Apple Watch. Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως στην Γαλλία το 63% των καταναλωτών που έχουν Android συσκευή θα αλλάζανε στρατόπεδο για μια wearable συσκευή από την Apple.
  • To Apple Watch μπορεί ακόμη να δημιουργήσει μεγαλύτερη ευελιξία στις μελλοντικές τιμές των iPhones

Υπάρχει περίπτωση να δούμε και ένα αυτοκίνητο από την Apple; Μάλλον όχι αν και η εταιρεία σύντομα θα υπάρχει στο αυτοκίνητο μας μέσω της πλατφόρμας του CarPlay που τώρα κάνει δειλά δειλά τα πρώτα του βήματα.

Η Apple είναι μια εταιρεία που εστιάζει στην εμπειρία του χρήστη. Με τον καταναλωτή της θέλει συνεχώς να ανακαλύπτει νέους τρόπους για να είναι σε επαφή κάθε ώρα και στιγμή είτε στην δουλειά, είτε στο σπίτι, είτε στο αυτοκίνητο είτε στην διασκέδαση.

Αυτή είναι και μια από τις βασικές διαφορές μεταξύ Apple και Google. H Google θέλει να μάθει περισσότερα πράγματα από τον χρήστη της ώστε να βελτιστοποιηθεί στην αναζήτηση και στις τεχνολογίες διαφήμισης. Κάτι τέτοιο δεν το κάνει η Apple. H Αpple χρησιμοποιεί την γνώση που λαμβάνει από τους χρήστες για να μπορέσει στο μέλλον να πουλήσει καλύτερες συσκευές σε αυτούς και για να κάνει καλύτερο το λογισμικό και τις υπηρεσίες της.

Σκοπός της Apple είναι να πουλήσει περισσότερες συσκευές σε μια οικογένεια και λιγότερα να πουλήσει μια συσκευή για τον καθένα στον κόσμο. Δεν ήθελαν και δεν θέλουν να γίνουν μια μάρκα της μάζας αλλά θέλουν να πουλήσουν όσες περισσότερες συσκευές μπορούν σε ένα άτομο. Για αυτό τον λόγο η εταιρεία έχει καταφέρει να έχει μια τόσο πιστή βάση χρηστών της. Είναι αυτή η βάση που κάνει την Apple να ξεχωρίζει και που την ωθεί σε όλο και μεγαλύτερα κέρδη.

Κλείνουμε αναφέροντας πως καμιά άλλη εταιρεία τεχνολογίας δεν έχει καταφέρει να χτίσει μια τέτοια ομάδα χρηστών και καταναλωτών μέχρι σήμερα.

Σχολιασμός στο φόρουμ

About idimitris

O Δημήτρης είναι διαχειριστής και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing Manager στο tokinito.gr. Αγαπημένη του συσκευή το Apple TV ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.