ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Home / Οδηγοί / 3 επιλογές για να κάνετε backup το Mac σας | Οδηγός

3 επιλογές για να κάνετε backup το Mac σας | Οδηγός

Time-Machine-Collage

Χρειάζεται να κάνω back up  τον Mac μου; Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται και με ποιο τρόπο; Υπάρχει κίνδυνος να χάσω τα αρχεία μου; Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που θα απαντήσουμε στον παρακάτω οδηγό μας.

Βήμα 1ο – To Bootable Backup (clone)

Τι είναι; Ένα bootable backup είναι στην ουσία ένας δεύτερος σκληρός δίσκος που σας επιτρέπει να κάνετε εκκίνηση τo Mac σας στην περίπτωση που ο βασικός σκληρός σας δίσκος σας καεί ή σταματήσει για κάποιο λόγο να λειτουργεί.

Γιατί χρειάζομαι ένα bootable backup; Γιατί στην περίπτωση που ο βασικός σκληρός σας δίσκος σας αφήσει χρόνους μπορείτε να δουλέψετε με το Mac σας απροβλημάτιστα μέχρι να αντικαταστήσετε ή να διορθώσετε τον βασικό σας δίσκο.

Πως μπορώ να κάνω ένα bootable backup; Αρχικά πρέπει να αγοράσετε ένα δεύτερο σκληρό δίσκο ο οποίος θα πρέπει να είναι το λιγότερο το ίδιο μέγεθος με αυτόν που ήδη έχετε. Δεύτερον θα ενώσετε αυτόν τον δεύτερο δίσκο και θα τρέξετε προγράμματα όπως τα superduper (δωρεάν στην βασική του έκδοση) ή το Carbon Copy Cloner ($40). Τρίτον ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να τρέχετε αυτά τα προγράμματα.

Ποια είναι τα προβλήματα των bootable backups; Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν μερικά προβλήματα με αυτή την επιλογή. Αν δεν κάνετε update τον “clone” δευτερεύον δίσκο σας αρκετά συχνά υπάρχει η πιθανότητα να χάσετε μερικά αρχεία που είχατε στο Mac σας. Από την άλλη αν κάνετε πολύ συχνά updates τότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μεταφέρετε ένα πρόβλημα του βασικού σας δίσκου στον δεύτερο. Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα αν χρησιμοποιείτε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο ως δεύτερο είναι πως συχνά οι χρήστες ξεχνάνε να τον συνδέσουν και έτσι αυτός δεν γίνεται update όταν θα έπρεπε.

Η καλύτερη λύση είναι να κάνετε update τον “clone” δίσκο σας μια φορά την εβδομάδα ή τις δύο εβδομάδες καθώς και να εκκινείτε το Mac σας μια φορά τον μήνα από τον δίσκο αυτό. Κάνοντας restart και κρατώντας κρατημένα τα Option / Alt key στο Mac σας επιλέγετε τον δίσκο που θέλετε. Όταν το κάνετε και δείτε πως λειτουργεί κανονικά κάντε restart ξανά το μηχάνημα σας και επιστρέψτε στον βασικό σας δίσκο.

Βήμα 2ο – Time Machine

Τι είναι; Το Time Machine είναι η ενσωματωμένη λύση της Apple για αυτόματα backups. Βασικός σκοπός τους είναι να σας βοηθήσει να επαναφέρετε κάποιο αρχείο ή φάκελο που διαγράψατε κατά λάθος η να επαναφέρετε μια παλαιότερη έκδοση αυτών.

Γιατί χρειάζομαι ένα; Το Time Machine είναι η ιδανική λύση για την επαναφορά αρχείων σε περιπτώσεις ατυχημάτων κατά την επεξεργασία αρχείων και φακέλων.

Πως μπορώ να κάνω ένα Time Machine backup; Αρχικά αγοράστε ένα δεύτερο σκληρό δίσκο τουλάχιστον με το ίδιο μέγεθος με αυτό του βασικού σας δίσκου. Ιδανικά θέλετε τον διπλάσιο χώρο. Όσο μεγαλύτερος είναι ο χώρος του δεύτερου δίσκου τόσο ευκολότερη πρόσβαση θα έχετε σε παλαιότερες εκδόσεις των αρχείων και φακέλων σας. Μόλις τον συνδέσετε με το Mac σας θα σας γίνει η ερώτηση αν θέλετε να τον χρησιμοποιήσετε για Time Machine εσείς απλά λέτε ναι και θα κάνει όλα τα υπόλοιπα μόνο του.

Ποια είναι τα προβλήματα χρήσης του; Το Time Machine απαιτεί να έχετε ένα εξωτερικό δίσκο συνδεμένο. Το Time Machine ενεργοποιείτε κάθε μια ώρα και αν έχετε πολλές αλλαγές μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να ολοκληρώσει το backup του. Αρκετοί χρήστες έχουν παρατηρήσει πως όταν ενεργοποιείτε το Time Machine το Mac τους γίνεται πιο αργό. Έχετε την επιλογή να ρυθμίσετε εσείς το Time Machine για το πότε να κάνει backup και έτσι να οργανώσετε καλύτερα την λειτουργία του. Να τονίσουμε πως το Time Machine δεν κάνει backup όλο τον σκληρό σας δίσκο και έτσι δεν μπορείτε να κάνετε boot το μηχάνημα σας από ένα Time Machine.

Βήμα 3ο – Off-Site Backup 

Τι είναι; Το Off-Site Backup είναι ένας τρόπος αποθήκευσης των περιεχομένων του υπολογιστή σας σε μια περιοχή που δεν βρίσκεται το μηχάνημα σας

Γιατί χρειάζομαι ένα; Χρειάζεστε ένα off-site backup σε περίπτωση που χάσετε/κλέψουν τον Mac σας ή έχετε για κάποιο λόγο πλήρη καταστροφή του μηχανήματος σας.

Πως μπορώ να κάνω ένα; Ο ευκολότερος τρόπος είναι να κάνετε εγγραφή σε μια online υπηρεσία όπως αυτές των CrashPlan ή Backblaze. Με μια συνδρομή που καλείστε να πληρώσετε, αυτές οι υπηρεσίες αυτόματα θα αποθηκεύσουν τα περιεχόμενα του σκληρού σας δίσκου όταν θα συνδεθείτε με το Internet.

Ποια είναι τα προβλήματα χρήσης τους; Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι upload ταχύτητες που συνήθως είναι αρκετά χαμηλές ανάλογα και με τον πάροχο σας. Μπορεί να πάρει μέρες μέχρι να ολοκληρωθεί το backup σας αλλά το καλό είναι πως μετά ότι αλλαγές γίνονται είναι πολύ γρήγορες και μικρές σε μέγεθος.

Σχολιασμός στο φόρουμ 

About idimitris

O Δημήτρης είναι διαχειριστής και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing Manager στο tokinito.gr. Αγαπημένη του συσκευή το Apple TV ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.