ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Home / Απόψεις / 30 Years Mac Anniversary Special: Στις μέρες μας η Apple καινοτομεί – που ακριβώς;

30 Years Mac Anniversary Special: Στις μέρες μας η Apple καινοτομεί – που ακριβώς;

apple_30_years_of_mac_620px

Πριν 30 χρόνια η Apple ανακοίνωσε το Mac. Πίσω το 1977 η εταιρεία βοήθησε να επεκταθούν οι προσωπικοί υπολογιστές με τον Apple II βάζοντας την διεπαφή του command-line στα σπίτια των απλών καθημερινών ανθρώπων. Το 1984 το Mac έκανε ακριβώς το ίδιο αλλά αυτή την φορά με την γραφική διεπαφή του χρήστη και με την σημαντική βοήθεια του ποντικιού και των οργανωμένων παραθύρων. Το 2001 η Apple επεκτάθηκε στην μουσική κυκλοφορώντας τα iPod και iTunes δίνοντας τεράστια ώθηση στην mobile διασκέδαση. Το 2007 είχαμε ίσως την σημαντικότερη ανακοίνωση της Apple με τον αυτοπροσδιορισμό των κινητών και την παρουσίαση του πρώτου iPhone. Φτάνοντας στο 2010 η Apple γεφύρωσε το χάσμα μεταξύ του Mac και του iPhone παρουσιάζοντας το iPad και κάνοντας τα tablet να οδηγήσουν την μετά-pc εποχή.

Ένα από όλα τα παραπάνω θα αποτελούσαν ακρογωνιαίο επίτευγμα για μια εταιρεία. Για την Apple όμως αποτελούν μια φυσική εξέλιξη και καινοτομία. Μετά από όλα αυτά όμως τι άλλο θα μπορούσε να κάνει η Apple για να συνεχίσει αυτή την παράδοση; Ποιο θα είναι το επόμενο επαναστατικό προϊόν που θα μας παρουσιάσει η Apple; Ποια κατηγορία θα επαναπροσδιοριστεί όπως έγινε με τους προσωπικούς υπολογιστές, μουσική και τα κινητά;

iWatch-concept-Home-Todd-Hamilton-001

Αρχικά λοιπόν έχουν την τεχνολογία των wearables γενικά και τα ρολόγια ποιο ειδικά στα οποία οι φήμες του τελευταίου χρόνου θέλουν την Apple να εστιάζει πάρα πολύ. Μήπως είναι όμως σύντομα για να δούμε την κίνηση της Apple σε αυτόν τον χώρο; Όπως έχουμε πει πολλές φορές στην Apple αρέσκονται στο να παίξουν εκ του ασφαλούς. Όταν μπήκαν στην αγορά των κινητών εταιρείες όπως οι BlackBerry, Windows Mobile, και Nokia προσπαθούσαν να καινοτομήσουν κάνοντας βέβαια τις περισσότερες φορές λάθος αλλά μαθαίνοντας από αυτά τα λάθη. Η περιοχή των smartwatch αν μεταφερθούμε και πάλι στο σήμερα είναι ακόμη στα αρχικά της στάδια. Η οπτική πλευρά των βιομετρικών μετρήσεων μέσω αυτών των συσκευών είναι ενδιαφέρων αλλά θα θέλαμε ένα ρολόι από την Apple με τον ίδιο τρόπο που θα θέλαμε έναν υπολογιστή, tablet ή ένα κινητό; Θα μπορούσε ένα ρολόι να είναι το ίδιο κερδοφόρο για την Apple;

martin-hajek

Στο ίδιο μήκος κύματος έχουμε και τον χώρο της τηλεόρασης. Εδώ και μήνες οι φήμες θέλουν την Apple να δουλεύει πάνω σε αυτή την ιδέα. Το τρέχων Apple TV ίσως αποτελεί ακόμη hobby για την Apple αλλά είναι κερδοφόρο και αγαπητό από τους περισσότερους χρήστες. Ο Steve Jobs ήθελε να επαναπροσδιορίσει τον χώρο της τηλεόρασης αλλά φτάνοντας στο 2014 πολλά από τα τότε ισχύοντα της αγοράς έχουν αλλάξει. Τι θα μπορούσε να προσφέρει μια μεγάλη οθόνη στην Apple από το απλά να αναβαθμίσουν και να γεμίσουν δυνατότητες το ήδη υπάρχον Apple TV; Επίσης όπως και στην περίπτωση του iWatch μια τηλεόραση τι περιθώρια κέρδους θα έφερνε στην Apple; Θα μπορούσαν ποτέ αυτά να συγκριθούν με τα αντίστοιχα του iPad ή του iPhone;

imove-640

Θα μπορούσε η Apple να φέρει την επανάσταση στο αυτοκίνητο; Σίγουρα έχουν τα χρήματα αλλά δεν θα ξεκινήσουν πάνω σε κάτι τέτοιο σύντομα. Από την Apple έχουν επενδύσει στο iOS in the Car. Ένα σύστημα με βάση το Airplay που μπορεί να προσφέρει διεπαφές των iOS συσκευών στην οθόνες των αυτοκινήτων.

Robot Leia is pictured during a rehearsal of the musical "Robots" at the Barnabe Theatre in Servion

Τέλος το άλλο μεγαλόπνοο project της Apple ακούει στο όνομα Siri, η φωνητική βοηθός σύντομα θα μπορούσε να γίνει άριστη συνεργάτης αισθητήρων και να ενωθεί μοναδικά με αυτό που εδώ και χρόνια περιμένουμε να ενηλικιωθεί και ακούει στο όνομα Internet of Things.

Οι παραπάνω κατηγορίες είναι προκλήσεις που κάθε μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας έχει στις μέρες μας. Μέχρι όμως ένα iWatch να αντικαταστήσει έναν υπολογιστή, tablet ή κινητό και μέχρι το iCloud να αποτελέσει συνεχή έκφραση της καθημερινότητας μας δεν θα έχουμε ένα προϊόν που θα μπορεί να συγκριθεί στην καινοτομία το ίδιο με έναν Mac ή ένα iPhone.

Αυτό που είναι ευκολότερο όμως να δούμε είναι μικρότερα προϊόντα και υπηρεσίες να αποκτούν μεγαλύτερη εμβέλεια. Χρόνο με τον χρόνο η επανάσταση που θα φέρουν θα είναι μικρή αλλά σταθερή προσφέροντας στα μέγιστα σε ένα οικοσύστημα συσκευών. Τα επόμενα βήματα του iOS λοιπόν αναμένονται να είναι σημαντικά και με τεχνολογίες όπως το iBeacon θα έχουμε μια καλύτερη και γιατί όχι καινοτόμα εμπειρία.

tim_cook_wwdc_2013_apple_store

Γράφοντας αυτές τις γραμμές σίγουρα και περισσότερο από οτιδήποτε άλλο θα ήθελα τον Tim Cook να μας παρουσιάζει ένα επαναστατικό προϊόν όπως το iPhone ή το Mac και το iPad. Μια παρουσίαση που θα ξεσηκώσει το κοινό και που θα τους κάνει να ανατριχιάσουν. Η Apple το έχει κάνει στο παρελθόν και σίγουρα μπορεί να το κάνει και στο μέλλον. Το επόμενο τεχνολογικό άλμα ίσως αργήσει λίγο περισσότερο από ότι έχουμε συνηθίσει αλλά είμαι βεβαίως πως στο άμεσο μέλλον η Apple για ακόμη μια φορά θα μας χαρίσει μεγάλες στιγμές και προϊόντα/υπηρεσίες που δεν φανταζόμασταν ποτέ.

Σχολιασμός στο φόρουμ

About idimitris

O Δημήτρης είναι διαχειριστής και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing Manager στο tokinito.gr. Αγαπημένη του συσκευή το Apple TV ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.