ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Home / MacOS / 30 Years Mac Anniversary Special: 7 πράγματα που ΔΕΝ χρειάζονται να κάνουν οι Mac Users

30 Years Mac Anniversary Special: 7 πράγματα που ΔΕΝ χρειάζονται να κάνουν οι Mac Users

Screen Shot 2014-01-24 at 8.19.42 AM

Το Mac έκλεισε πλέον τα 30 του χρόνια παρά τα όσα έχουν ακουστεί για χρόνια τώρα σχετικά με την βιωσιμότητα του σαν προϊόν στην αγορά, το Mac συνεχίζει να υπάρχει και η ανοδική του πορεία δείχνει ακριβώς το αντίθετο.

Η Apple στις μέρες μας φαίνεται να κερδίζει την Microsoft κατά κράτος, με την δεύτερη να κάνει νευρικές κινήσεις τόσο σε θέματα λογισμικού όσο και σε θέματα hardware προκειμένου να ανέβει ξανά στο τρένο της ανάπτυξης και της εξέλιξης.

Το OS X και το Mac από την άλλη κάθε χρόνο εξελίσσονται και βάση ενός πλάνου προσφέρουν απλόχερα υπηρεσίες και λειτουργίες που κάνουν τους χρήστες να τα επιζητούν στην αγορά περισσότερο από ποτέ.

Ας δούμε λοιπόν 7 πράγματα που δεν χρειάζεται να κάνουν στις μέρες μας οι χρήστες ενός Mac.

Defragment του σκληρού δίσκου

defrag

Τα περισσότερα Windows μηχανήματα οργανώνουν τους φακέλους του χρήστη και του συστήματος σαν ένα 8 χρόνο παιδί που τυχαία κάνει τοποθετεί ότι βρει όπου βρει. Αποτέλεσμα μετά από μερικούς μήνες χρήσεις ενός μηχανήματος να έχουμε έναν κατακερματισμένο σκληρό δίσκο που χρειάζεται άμεσα defragment για να μπορέσει να ομαλοποιήσει τις λειτουργιές του λειτουργικού συστήματος. H λέξη κατακερματισμός από την άλλη δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο του OS X. To λειτουργικό οργανώνει όλα τα αρχεία σαν ένας εκπαιδευμένος βιβλιοθηκάριος και ο χρήστης δεν χρειάζεται να ασχοληθεί με το πως και που τον αρχείων του.

Αναβάθμιση του τοίχου προστασίας 

updateeee

Ενώ οι χρήστες Windows την στιγμή που μιλάμε κατεβάζουν την 15η αναβάθμιση του τοίχους προστασίας των Windows οι χρήστες Mac χαμογελάνε πονηρά αφιερώνοντας χρόνο σε ποιο σημαντικά πράγματα.

Διαγραφή bloatware  

bloatware-1

Για όσους δεν γνωρίζουν το όρο bloatware να τονίσουμε πως περιγραφεί την κατάσταση ενός λειτουργικού συστήματος που έχει γεμίσει και συσχετιστεί με μια σειρά από άχρηστα τις περισσότερες φορές προγράμματα ή trial εκδόσεις αυτών. Ακόμη και στις μέρες μας αν αγοράσετε ένα καινούργιο laptop με Windows είναι εντυπωσιακό το πόσο προγράμματα θα βρείτε προ εγκατεστημένα σε πλήρης ή trial μορφή που δεν χρειάζεστε και που το μόνο που κάνουν πέρα από τον μπερδεύουν τον χρήστη είναι να επιβαρύνουν την λειτουργία του συστήματος. Από την άλλη οι χρήστες Mac δεν έχουν τέτοια θέματα, υπάρχει το Mac App Store για να καλύψει και τους πιο απαιτητικούς ενώ τα προγράμματα τρίτων που θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε είναι ελάχιστα σε σύγκριση με ένα Windows μηχάνημα.

Άγχος για την επόμενη αναβάθμιση

windows-8-upgrade

Ένα από τα καλύτερα πράγματα του να είστε κάτοχος ενός Mac είναι το γεγονός πως έμπιστα μπορείτε να κατεβάσετε όλα τα updates του λογισμικού ή το νέο λειτουργικό σύστημα δωρεάν χωρίς να φοβάστε πως η παρά μικρή αναβάθμιση θα καταστήσει άχρηστα κάποια προγράμματα σας  ή θα τα κάνει να δυσλειτουργούν. Φαινόμενο που παρατηρούμε σε Windows μηχανήματα και όπου ο όρος αναβάθμιση τις περισσότερες φορές σημαίνει διόρθωση σφαλμάτων που δημιούργησε μια προηγούμενη αναβάθμιση.

Συχνές επανεκκινήσεις

gif_450x316_62018d

9 στα 10 Windows μηχανήματα που θα τα αφήσετε σε λειτουργία για μερικές ώρες μετά θα ξεκινήσουν να συμπεριφέρονται περίεργα και να εμφανίζουν κολλήματα σε διάφορες ενέργειες του χρήστη. Ο μόνος δρόμος για την εξομάλυνση τέτοιων συμπεριφορών είναι ο χρήστης να κάνει πλήρη επανεκκίνηση του μηχανήματος του. Από την άλλη οι χρήστες Mac μπορούν για παράδειγμα να έχουν έναν iMac σε συνεχή λειτουργία για ένα ολόκληρο μήνα και κάθε φορά που ο χρήστης θα το χρησιμοποιεί να είναι σαν να έχει κάνει μόλις εκκίνηση του λογισμικού.

Ανανέωση της συνδρομής του Antivirus 

norton

Ενώ το παραπάνω αποτελεί άγνωστος όρος για έναν χρήστη Mac από την άλλη οι χρηστές Windows θα πρέπει κάθε φορά να παρατηρούν αν έχει λήξει η συνδρομή του Antivirus τους και να την ανανεώνουν με το αντίστοιχο αντίτιμο μιας και χωρίς ένα λογισμικό προστασίας τα μηχανήματα αυτόματα γίνονται ένας χώρος όπου ιοί και malwares κάνουν στην κυριολεξία πάρτι.

Αντικατάσταση μηχανήματος 

ewaste

Χωρίς σχόλια μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις εδώ.

Σχολιασμός στο φόρουμ

About idimitris

O Δημήτρης είναι διαχειριστής και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing Manager στο tokinito.gr. Αγαπημένη του συσκευή το Apple TV ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.