ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Home / Οδηγοί / 5K vs. 4K: Ποια HD οθόνη είναι καλύτερη για το Mac σας

5K vs. 4K: Ποια HD οθόνη είναι καλύτερη για το Mac σας

Στιγμιότυπο 2017-01-21, 5.20.40 μμ

Αν έχετε την οικονομική άνεση θα πρέπει να αγοράσετε μια 5K ή 4K οθόνη για το Mac σας; Πόσα pixels, ports και πάνελ χρειάζεστε για τις ανάγκες σας; Σας έχουμε την απάντηση.

Pixels

5K σημαίνει περίπου 5000 pixels σε πλάτος. 4K σημαίνει περίπου 4000 pixels σε πλατος. Τα 5K λοιπόν είναι περισσότερα από τα 4K όπως το υποδηλώνει και το όνομα αλλά πόσο μεγαλύτερα;

Τα 5K δίνουν μια μέγιστα ανάλυση στα 5120 x 2880, με αυτό να σημαίνει περίπου 14,745,600 pixels στο σύνολο. Τα 4K δίνουν μια μέγιστη ανάλυση 4096 x 2304, με αυτό να σημαίνει περίπου 9,437,184 pixels στο σύνολο.

Έτσι λοιπόν αν και τα 5K μοιάζουν να είναι 25% μεγαλύτερα από τα 4K στην πραγματικότητα στην καταμέτρηση των pixel έχουμε μια αύξηση της τάξης του 50%.

Για παράδειγμα αν δουλεύετε σε ένα 4K βίντεο τα 5K είναι αρκετά για να σας το παρουσιάσουν σε πλήρη ανάλυση ενώ παράλληλα θα είναι ορατά όλα τα εργαλεία σας την ίδια στιγμή.

Δείτε την διαφορά παρακάτω:

4k-vs-5k-pixel-count

 

Αν λοιπόν τα περισσότερα pixels είναι κάτι σημαντικό για εσάς τότε μια οθόνη 5K θα καλύψει τις ανάγκες σας

Μέγεθος

Με τα περισσότερα pixels έχουμε και ένα μεγαλύτερο πάνελ οθόνης. Με άλλα λόγια οι οθόνες 5K είναι τυπικά μεγαλύτερες από τις 4Κ. H Apple πλέον έχει ως στάνταρ τις 21.5 ίντσες για 4K οθόνες και τις 27 ίντσες για 5Κ. Με αυτό τον τρόπο τα pixels παραμένουν αρκετά μικρά ως προς το φυσικό τους μέγεθος και έτσι κάτω από φυσιολογικές συνθήκες να θεωρείτε “Retina” ανάλυση. Η “Retina” είναι μια ορολογία που χρησιμοποιεί η Apple για όταν τα dots-per-inch (dpi) είναι υψηλά και έτσι τα μεμονωμένα pixel δεν είναι ορατά στο μάτι.

Εδώ λοιπόν έχουμε να κάνουμε με τον πόσο διαθέσιμο χώρο έχετε χώρο στο γραφείο σας ή στο δωμάτιο σας. Δείτε την διαφορά σε μέγεθος μεταξύ μιας LG UltraFine 4K δίπλα σε μια LG UltraFine 5K.

4k-vs-5k-display-count

Πολλαπλές vs. μονή σύνθεση

Το 13 ιντσών MacBook Pro 2016 μπορεί να δώσει ενέργεια σε 2 4Κ οθόνες ή μια 5K οθόνη. Το 15 ιντσών MacBook Pro 2016 μπορεί να δώσει ενέργεια σε 4 4K οθόνες ή 2 5Κ οθόνες. Μιλάμε για πραγματικά πάρα πολλά pixels.

Περισσότερες οθόνες σας δίνουν μεγαλύτερη ευχέρεια ανάλογα και με τις ανάγκες σας.

Από την άλλη μια μονή οθόνη σας δίνει μεγαλύτερη εστίαση και φυσικά δεν θα καταπονήσει τον λαιμό σας.

Δείτε πως μπορεί να μοιάζουν οι δύο διαφορετικές αυτές επιλογές:

4k-vs-5k-display-multiples

Θύρες

Επειδή μια οθόνη χρειάζεται πολύ bandwidth για παράδειγμα η LG UltraFine 5K οθόνη θα σας αφήσει ελεύθερες μόνο 3x USB-C θύρες στο πίσω μέρος με μια μέγιστα ταχύτητα για την κάθε μια τα 5 Gbps.

Με άλλα λόγια ένα 5K πάνελ μπορεί να σας φαντάζει φανταστικό αλλά να γνωρίζετε πως σε ότι έχει να κάνει με θύρες – hub δεν θα έχετε μεγάλη άνεση.

Η ειρωνεία βέβαια εδώ είναι πως για κάποιο λόγο και με την LG UltraFine 4K οθόνη πάλι δεν θα έχετε μια άνεση σε ελεύθερες θύρες.

Ναι θα χρειαστείτε και μια σειρά από dongles – αντάπτορες…..

lg-5k-ports

About idimitris

O Δημήτρης είναι διαχειριστής και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing Manager στο tokinito.gr. Αγαπημένη του συσκευή το Apple TV ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.