ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Home / Apple / Ανακοινώσεις που περιμένουμε στο ερχόμενο WWDC 2015 την Δευτέρα 8 Ιουνίου

Ανακοινώσεις που περιμένουμε στο ερχόμενο WWDC 2015 την Δευτέρα 8 Ιουνίου

WWDC-2015-invitation

Για ακόμη μία χρονιά, το AppleWorldHellas θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή πληροφόρησης για τα όσα θα γίνουν στο WWDC αύριο, Δευτέρα 8 Ιουνίου και ώρα 8 μ.μ.. Η σελίδα μας θα σας παρέχει ζωντανή αναμετάδοση του συνεδρίου καθώς και οποιουδήποτε άλλου event θα λάβει μέρος μετά το keynote. Όπως κάνουμε κάθε φορά, έτσι και φέτος, αποφασίσουμε να γράψουμε λίγα λόγια για αυτά που περιμένουμε να δούμε στην αυριανή εκδήλωση, για αυτά που θα θέλαμε να δούμε καθώς επίσης και για το τι θα ευχόμασταν να δούμε.

Τι είναι αυτό που περιμένουμε περισσότερο να δούμε;

Η αλήθεια είναι πως αναμένουμε να δούμε πολλά νέα πράγματα. Δεν υπάρχει κάτι ‘περισσότερο αγαπημένο’ που θα θέλαμε να δούμε. Αρχικά θα δούμε τον Tim Cook να ανοίγει και να κλείνει την εκδήλωση. Στην συνέχεια ίσως να δούμε τον Federighi να μας αναφέρει κάτι για το iOS 9 και το OS X 10.11. Από την άλλη, αναμένουμε τον Kevin Lynch να αναφέρει κάποια λόγια για το επερχόμενο Watch OS 2.0 καθώς επίσης και για το SDK.

Από την άλλη, περιμένουμε να δούμε τον Cue να αποκαλύπτει τις νέες υπηρεσίες του iTunes πάνω στις οποίες δουλεύει η Apple τον τελευταίο χρόνο, προκειμένου να φτιάξει μία νέα υπηρεσία μουσικής που θα προσελκύσει πιο πολλούς πελάτες και χρήστες.

Με άλλα λόγια, τα πιο σημαντικά γεγονότα τα οποία θα θέλαμε περισσότερο να δούμε είναι οι ανακοινώσεις για τις νέες εκδόσεις του iOS και Mac OS X, στις οποίες περιμένουμε να δούμε πιο σταθερά λογισμικά και περισσότερες under the hood βελτιώσεις. Τέλος, περιμένουμε μια σχετική ανακοίνωση για το Watch OS και το πως αυτό θα μπορέσει να βοηθήσει στο να συνεργάζονται όλες τις συσκευές Apple μεταξύ τους, καθώς επίσης και ποια θα είναι τα πλεονεκτήματα για τους χρήστες των Apple Watch.

iOS: Τι καινούριο θέλουμε και περιμένουμε να δούμε;

Στην νέα αναβάθμιση του iOS περιμένουμε την ανακοίνωση για την βελτίωση των εξής χαρακτηριστικών:

 • Extensions: Πρώτο και πιο κύριο είναι η αναβάθμιση των extensions που έχουν ήδη ενσωματωθεί στο λογισμικό, ωστόσο υπολείπονται μιας πιο σταθερής έκδοσης, όπου θα δίνει περισσότερες δυνατότητες στον χρήστη.
 • Καρτέλα Κοινωποιήσεων (Share Sheet): Μια δυνατότητα η οποία έχει λύσει τα χέρια πολλών χρηστών, αλλά από την άλλη έχει δυσκολέψει εξίσου και αρκετούς άπειρους χρήστες του iOS οι οποίοι πολλές φορές δεν γνωρίζουν καθόλου πως υπάρχει η δυνατότητα κοινοποίησης των οποιοδήποτε στοιχείων που επιθυμούν. Επομένως μία αναβάθμιση και σε αυτή την δυνατότητα θα μπορούσε να κάνει ακόμα καλύτερη την λειτουργία των κοινωποιήσεων μέσω του iOS.
 • Δυνατότητα παραμετροποίησης των default apps: Πολύ θα θέλαμε να δούμε αυτή την νέα δυνατότητα στο νέο iOS, όπου στην ουσία ο ίδιος ο χρήστης θα καθορίζει το πως θα λειτουργεί (ανάλογα με την δική του ευκολία) η κάθε default εφαρμογή.
 • Παραμετροποίηση του Control Center: Δυνατότητα παραμετροποίησης του Control Center με εφαρμογές τις οποίες ο ίδιος ο χρήστης θα μπορεί να επιλέξει και όχι με κάποιες default εφαρμογές της Apple.
 • Αναβάθμιση του Siri: Είναι από χαρακτηριστικά του iOS που περιμένουμε εδώ και χρόνια μια ουσιαστική αναβάθμιση. Όχι απαραίτητα την εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας, αλλά στην εκτεταμένη αναβάθμιση της συγκεκριμένης λειτουργίας. Υπάρχουν φήμες οι οποίες αναφέρουν πως εδώ και καιρό η Apple εργάζεται στην βελτίωση του Siri και αυτό μας κάνει να πιστεύουμε πως ίσως δούμε κάτι καινούριο στο αυριανό WWDC.
 • iPad Multitasking: Ακόμα ένα χαρακτηριστικό το οποίο αρκετοί χρήστες περιμένουν εδώ και χρόνια, καθώς το iPad αποτελεί εκείνη την συσκευή η οποία θα μπορεί με μεγάλη ευκολία να υποστηρίξει το multitasking καθώς επίσης και το split screen, όπου οι χρήστες θα έχουν την δυνατότητα να έχουν ταυτόχρονα ανοιχτές 2 εφαρμογές μπροστά στην οθόνη τους.
 • Continuity: Όπως και τα extensions, έτσι και η λειτουργία Continuity είναι από τα χαρακτηριστικά τα οποία χρειάζονται μια ουσιαστική αναβάθμιση στο νέο iOS. Η αλήθεια είναι πως άλλαξαν ριζικά τον τρόπο χρήσης του iOS, αλλά δεν έχει γίνει μέχρι τώρα κάποια ολοκληρωμένη αναβάθμιση που θα αναγάγει την ευκολία χρήσης σε άλλο επίπεδο.
 • Ασφάλεια: Ίσως -αν όχι σίγουρα- αποτελεί το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό για το επόμενο iOS. Η αλήθεια είναι πως η Apple έχει δώσει μεγάλη βάση στην ασφάλεια του iOS τα τελευταία χρόνια με αρκετές αναβαθμίσεις του λογισμικού. Ωστόσο, όσο η τεχνολογία προχωράει, τόσο πιο ευάλωτο γίνεται το λογισμικό με αποτέλεσμα να χρειάζεται συνεχείς αναβαθμίσεις, οι οποίες θα έχουν ως βάση την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων του κάθε χρήστη.

OS X: Τι καινούριο θέλουμε και περιμένουμε να δούμε;

Στην νέα αναβάθμιση του OS X περιμένουμε την ανακοίνωση για την βελτίωση των εξής χαρακτηριστικών:

 • Stability (Σταθερότητα): Αποτελεί έναν γενικό όρο, αλλά όσοι χρήστες έχουν χρησιμοποιήσει το Yosemite, αυτό που έχουν να που είναι πως αντιμετώπισαν αρκετά προβλήματα με την σταθερότητα του συστήματος και γενικότερα του ίδιου του λογισμικού. Από την πρώτη στιγμή που αναβάθμιστηκαν είχαν αρκετά προβλήματα. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν κράτησε πολλούς χρήστες από το να κάνουν την μετάβαση από τα Mavericks στα Yosemite. Απλά κάποια μικρά προβλήματα στο λογισμικό έφεραν πονοκέφαλο σε αρκετούς χρήστες.
 • Photos App (εφαρμογή φωτογραφιών): Αναβάθμιση της εφαρμογής φωτογραφιών με περισσότερες λειτουργίες και δυνατότητες για τον κάθε χρήστη.
 • iTunes: Πλήρη αναβάθμιση ή και αντικατάση του iTunes με κάποιο άλλο παρόμοιο software, το οποίο θα παρέχει μεγαλύτερη ευκολία και δυνατότητες χρήσης.
 • iCloud: Αλλαγή στην τιμή του iCloud προκειμένου να μπορέσει η Apple να προσεγγίσει περισσότερους χρήστες που επιθυμούν να αγοράσουν περισσότερο αποθηκευτικό χώρο στην cloud υπηρεσία. Έχουμε αναφέρει και πιο παλιά πως η Apple είναι η εταιρεία με τις πιο ακριβές τιμές ενοικίασης χώρου στο iCloud.
 • Continuity & Extensibility: Δυο βασικά χαρακτηριστικά του Mac OS X τα οποία είδαμε στο Yosemite και τα οποία άλλαξαν εξολοκλήρουν τον τρόπο χρήσης του λογισμικού. Ωστόσο, μια αναβάθμιση θα μπορούσε να τα κάνει ακόμη καλύτερα και πιο σταθερά κατά την χρήση.
 • Dashboard: Το dashboard, παρά το ότι πολλοί χρήστες δεν το χρησιμοποιούν, παρέχει την γρήγορη πρόσβαση σε διάφορα μικροεργαλεία τα οποία μπορεί να χρειαστούμε ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, εδώ και χρόνια, η Apple δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική αναβάθμιση στο Dashboard με αποτέλεσμα για τους περισσότερους χρήστες να μην είναι χρήσιμο και εύκολο στην χρήση. Αρκετά εργαλεία είναι out-of-date και σίγουρα μια σχετική αναβάθμιση θα βοηθούσε στην επαναφορά του.
 • TouchID: Φυσικά δεν εννοούμε την δυνατότητα ενσωμάτωσης αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπομάτων, αλλά την ενσωμάτωση ενός νέου χαρακτηριστικού ή λειτουργία όπου ο χρήστης θα μπορεί να ξεκλειδώνει το Mac μέσω του TouchID του iPhone ή μέσω του Apple Watch. Υπάρχουν αρκετές καλές και σταθερές εφαρμογές για την συγκεκριμένη λειτουργία, αλλά θα ήταν πολύ πιο εύκολο αν έδινε την δυνατότητα αυτή το ίδιο το λογισμικό.
 • Ασφάλεια: Τόσο για το iOS, όσο και για το OS X, η ασφάλεια του λογισμικού αποτελεί τον πιο βασικό παράγοντα. Υπάρχουν αρκετά ευάλωτα σημεία στο λογισμικό τα οποία η Apple θα πρέπει να προσέξει και να ‘κλέισει’ με την επόμενη αναβάθμιση του.

Νέα Apple TV ή μήπως όχι;

Είναι καιρός για την παρουσίαση μιας νέας συσκευής Apple TV. Μπορεί να μην έχει να παρουσιάσει κάποια νέα υπηρεσία, αλλά οποιαδήποτε αναβάθμιση τόσο στο hardware όσο και στο SDK του Apple TV, θα ήταν κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτο. Ωστόσο, σύμφωνα με φήμες της τελευταίας στιγμής, το πιο πιθανό είναι να μην δούμε ένα νέο Apple TV στην αυριανή εκδήλωση, καθώς δεν είναι ακόμη έτοιμο για παρουσίαση από την Apple. Από την άλλη, η εξέλιξη των των προϊόντων της ίδιας της εταιρείας, απαιτούν την κυκλοφορία μιας 3ης γενιάς Apple TV, όπου θα μπορεί να συνεργαστεί άψογα με τις υπόλοιπες συσκευές του οικοσυστήματος της Apple. Μετά και την τελευταία κυκλοφορία του HomeKit και των διαφόρων προϊόντων για το HomeKit, ίσως να κάνει την επόμενη κίνηση η Apple και να προβεί στην παρουσίαση της επόμενης γενιάς Apple TV.

Κατά τα άλλα, χωρίς την αναβάθμιση του σχετικού hardware, ίσως δεν υπάρχει κανένα νόημα στην παρουσίαση νέων συνδρομητικών υπηρεσιών από μεριάς της Apple ή υπηρεσιών με τρίτους συνεργάτες της εταιρείας.

Νέα υπηρεσία (και εφαρμογή) για την αναπαραγωγή μουσικής

Κατά καιρούς, έχουμε θίξει πολλές φορές το θέμα για την μουσική υπηρεσία της Apple, τόσο την εφαρμογή του iTunes όσο και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Πάρα πολλοί χρήστες έχουν κατά καιρούς εκφράσει τα παράπονά τους για την ‘αρχαία’ μουσική υπηρεσία της Apple, για αυτό και έχουν μεταβεί σε άλλες υπηρεσίες όπου τους παρέχουν περισσότερες δυνατότητες από το iTunes. Παρά τις μεγάλες προσπάθειες της Apple να αλλάξει κάποια πράγματα στην συγκεκριμένη υπηρεσία, δεν έχει γίνει ακόμα κάποιο ουσιαστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, γεγονός που αφήνει δυσαρεστημένους όλους τους Apple χρήστες. Στο παρελθόν έχουμε ακούσει από δηλώσεις του ίδιου του Tim Cook, πως η μουσική βρίσκεται στο DNA της ίδιας της Apple, ενώ είχε κάνει ένα μεγάλο βήμα προσλαμβάνοντας έναν βετεράνο της μουσικής βιομηχανίας, τον Tommy Iovine. Για αυτό είναι ίσως η κατάλληλη ώρα, μετά από μία τόσο επιτυχημένη χρονιά, να κάνει το επόμενο βήμα και στον τομέα του iTunes και των διάφορων υπηρεσιών του.

Από την άλλη, η Apple έχει ήδη κάνει μια παρουσίαση της νέας μουσικής εφαρμογής στο iOS 8.4 beta., όπου έκανε ολική αλλαγή της εφαρμογής, πράγμα το οποίο μας κάνει να αναμένουμε την ανακοίνωση νέων λειτουργιών στο αυριανό συνέδριο για την εφαρμογή της μουσικής, όπου είναι ένας συνδυασμός των υπηρεσιών Beats & iTunes Radio.

WatchKit για τους χρήστες και developers του Apple Watch

Μία από τις πιο σίγουρες -ίσως- ανακοινώσεις της εταιρείας, είναι η ανακοίνωση του επόμενου WatchKit. Ίσως να αποτελέσει μία από τις πιο σημαντικές ανακοινώσεις της εκδήλωσης, καθώς θα δώσει την δυνατότητα σε third-party developers να βοηθήσουν το Apple Watch να γίνει ένα διαμάντι, ανάμεσα στα υπόλοιπα Smartwatches της αγοράς. Η αλήθεια είναι πως το Apple Watch, αποτελεί ένα από τα ωραιότερα και πιο εξελιγμένα προϊόντα της τεχνολογίας, αλλά πολλές υποσχέσεις είχαν δοθεί από την Apple, τις οποίες όμως περιμένουμε να πραγματοποιήσει, αρχής γενομένης από το αυριανό συνέδριο.

Ο Jeff Wiliams έχει ήδη αναφερθεί στο γεγονός πως στο WWDC θα γίνει η παρουσίαση του επόμενου WatchKit, επομένως δεν αποτελεί πλέον κάποιο μυστικό. Τώρα βέβαια, περιμένουμε κάποιες ουσιαστικές αναβαθμίσεις για το επόμενο λογισμικό, οι οποίες θα κάνουν πιο εύκολη την χρήση του Apple Watch.

Τι δεν αξίζει να δούμε στο αυριανό WWDC;

 • Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, δεν θα άξιζε να δούμε κάποιες νέες υπηρεσίες συνδρομητικές για τo Apple TV, για πολλούς και διάφορους λόγους, ακόμα και αν γίνει η σχετική αναβάθμιση στο Hardware.
 • Πολλοί χρήστες του Apple Watch αναφέρουν πως θέλουν την ενσωμάτωση της εφαρμογής Numbers στο λογισμικό του Apple Watch, αλλά από την άλλη πλευρά είναι πεπεισμένοι πως θα είναι μια αποτυχία κάτι τέτοιο, από πλευράς της Apple. Ωστόσο, η αυριανή εκδήλωση, δεν πρόκειται να γίνει για έναν τέτοιο σκοπό, αλλά για την παρουσίαση των νέων από τους προγραμματιστές, καθώς επίσης και στατιστικών από τους αναλυτές της Wall Street.
 • Αναβαθμίσεις των υπολογιστών της Apple. Έχουν ήδη γίνει κάποιες σχετικές αναβαθμίσεις στα hardwares των υπολογιστών, άρα δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να αναφερθούν σε αυτές τις αναβαθμίσεις, καθώς το έχουν ήδη κάνει. Αναφορά μπορεί να γίνει στους τομείς των λογισμικών της εκάστοτε συσκευής, καθώς πρόκειται για το συνέδριο των προγραμματιστών και όχι για παρουσίαση προϊόντων της Apple.

Γενική ανασκόπηση

Κλείνοντας, λοιπόν, το αυριανό συνέδριο περιμένουμε να είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά από πλευράς ανακοινώσεων, καθώς η Apple περνάει μιας από τις πιο πετυχημένες εποχές της ιστορίας της, τόσο σε θέμα πωλήσεων των προϊόντων, όσο και σε θέμα ικανοποίησης των χρηστών. Σίγουρα θα υπάρχουν πράγματα τα οποία -αν και τα θέλουμε- δεν θα ανακοινωθούν αύριο, αλλά ευελπιστούμε στην άμεση κυκλοφορία τους.

Για αυτό λοιπόν συντονιζόμαστε όλοι μαζί αύριο, Δευτέρα 8 Ιουνίου και ώρα 8 μ.μ. στην σελίδα του AppleWorldHellas, όπου θα σας παρέχουμε ζωντανή αναμετάδοση του WWDC με ταυτόχρονο σχολιασμό και κριτική για τα όσα θα δούμε.

Σας περιμένουμε όλους εκεί.

Σχολιασμός στο φόρουμ

About Konstantinos Drosos (Κτηνιατρος)

Konstantinos Drosos (Κτηνιατρος)
Ο Κωνσταντίνος είναι αρθρογράφος του AppleWorldHellas και γνωστός ως ο Κτηνίατρος της κοινότητας. Είναι κάτοχος πτυχίου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μεταπτυχιακού Μηχανοτρονικής και Ρομποτικής. Μεγάλες τους αγάπες είναι τα gadget του, η κιθάρα και η φωτογραφική μηχανή του. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 6 Plus και το MacBook Pro. Στον ελεύθερο χρόνο ασχολείται ερασιτεχνικά με φωτογραφικά event καθώς και τον αθλητισμό που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Τέλος, είναι φανατικός οπαδός του ΠΑΟΚ και τρελαμένος με την Θεσσαλονίκη.