ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Home / Απόψεις / Η Apple μετέτρεψε το καθυστερημένο λανσάρισμα του iPhone X σε ένα πλεονέκτημα marketing

Η Apple μετέτρεψε το καθυστερημένο λανσάρισμα του iPhone X σε ένα πλεονέκτημα marketing

apple-091217-iphone-x3893

H Apple όπως όλα δείχνουν χρησιμοποιεί μια νέα marketing στρατηγική για την φετινή της ναυαρχίδα που δεν είναι άλλη φυσικά από το iPhone X.

H εταιρεία συνήθως και μέχρι πρότινος είχε μια πολύ αυστηρή στρατηγική για το πως εμφάνιζε κάθε νέο iPhone στους δημοσιογράφους και στο ίδιο το κοινό. Συγκεκριμένα είχαμε δύο φάσεις.

Στην πρώτη είχαμε την ίδια την παρουσίαση της Apple. To Keynote της παρουσίαζε ότι η ίδια πίστευε πως ήταν τα κλειδιά πώλησης της νέας συσκευής και εν συνεχεία μερίδα του τύπου δεχόταν πρόσκληση για να έχει έναν γρήγορο hands on στην demo περιοχή που ήταν ειδικά διαμορφωμένη για αυτό τον σκοπό μετά το τέλος της επίσημης παρουσίασης αυτής.

Υπάλληλοι της εταιρείας ήταν στην demo αυτή περιοχή για να απαντήσουν σε ερωτήσεις – όπως έχουμε δει όλα τα προηγούμενα χρόνια σε αυτό το επίπεδο κυρίως βλέπαμε τις νέες συσκευές σε λειτουργία.

Στην δεύτερη φάση συγκεκριμένα media είχαν την ευκαιρία να έχουν review μονάδες και όλα υπό ένα καθεστώς embargo. Αυτό σήμαινε πως ο/η δημοσιογράφος είχε την ευκαιρία για ένα συγκεκριμένο διάστημα να δουλέψει με την συσκευή και να την χρησιμοποιήσει και κατόπιν να γράψει το review. Δεν μπορούσε όμως να το δημοσιοποιήσει μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία που την καθόριζε αυστηρά η Apple. Η ημερομηνία αυτή τυπικά ήταν μια μέρα πριν η συσκευή κάνει το επίσημο ντεμπούτο της στην αγορά.

Φέτος όμως είδαμε την Apple να ακολουθεί μια φάση ανάμεσα σε αυτές τις δύο για πρώτη φορά.

Το πρώτο σημάδι μας ήρθε από τον Steve Levy, έναν από τους τέσσερις δημοσιογράφος που είχε κάνει review και το πρώτο iPhone όταν αυτό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό. Ο Levy παρουσίασε τις απόψεις του λοιπόν αυτή την φορά για το iPhone X τέσσερις ημέρες πριν η συσκευή κάνει την εμφάνιση της στην αγορά πιάνοντας πολλούς εξαπίνης.

Ο Phil Schiller έκανε ξεκάθαρο ότι αυτό έγινε με τις ευλογίες της Apple μέσω Tweet που δημοσιοποίησε και που είχε link αυτού του review.

Εν συνέχεια είχαμε ένα παρόμοιο άρθρο από το Popular Science. Όπως και στην περίπτωση του Levy είχαμε ένα review όχι αναλυτικό βέβαια αλλά περισσότερο μια περιγραφή πρώτων εντυπώσεων χρήσεως της συσκευής.

Αυτά τα κείμενα συνοδευτήκαν από μια σειρά από σύντομα hands on βίντεο από YouTubers. Το ενδιαφέρον εδώ ήταν πως οι YouTubers αυτοί δεν ήταν τα πολύ μεγάλα ονόματα που θα περίμενε κανείς αλλά χρήστες με μικρότερο κοινό. Οι εν λόγω YouTubers είχαν περιορισμένο χρόνο με την νέα συσκευή σε ένα event που έλαβε χώρα στην Νέα Υόρκη.

Σίγουρα όλοι πλέον περιμένουμε το επόμενο βήμα που είναι η δημοσιοποίηση των αναλυτικών review των συσκευών από αυτή την εκλεκτή μερίδα του τύπου και η οποία θα μας έρθει λογικά την Πέμπτη.

Η Apple λοιπόν έφερε τρεις διαφορετικές φάσεις για τα media. Αυτή η απόφαση λογικά είχε να κάνει τόσο για να να αναδειχθεί ο νέος σχεδιασμός της συσκευής καθώς επίσης και για να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε φέτος μεταξύ της επίσημης παρουσίασης της συσκευής και το λανσάρισμα της στην αγορά.

Μέχρι και σήμερα η Apple κρατούσε τον ενθουσιασμό για τις νέες συσκευές για μια ή δύο εβδομάδες το πολύ μεταξύ της παρουσίασης και της έλευσης στην αγορά. Αυτή την φορά όμως το κενό ήταν σχεδόν δύο μήνες. Αυτό αν μη τι άλλο ήταν ένα μεγάλο διάστημα για να κρατήσει τα ίδια επίπεδα ενθουσιασμού όλο αυτό το διάστημα.

Η Apple λοιπόν με αυτή την κίνηση δεν έλυσε μόνο το πρόβλημα του καθυστερημένου λανσαρίσματος αλλά κερδίζει επιπλέον στον τομέα του marketing.

About idimitris

O Δημήτρης είναι διαχειριστής και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing Manager στο tokinito.gr. Αγαπημένη του συσκευή το Apple TV ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.