ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Home / Apple / H προσωπικότητα του Tim Cook παρουσιάζεται στο νέο βιβλίο: Haunted Empire: Apple After Steve Jobs.

H προσωπικότητα του Tim Cook παρουσιάζεται στο νέο βιβλίο: Haunted Empire: Apple After Steve Jobs.

Tim-Cook-holds-iPad-with-Katie-Cotton-Jacqui-Cheng

Όταν ο Tim Cook ανέλαβε τα καθήκοντα του CEO της Apple από τον Steve Jobs το 2011 είχε μια τεράστια κληρονομιά να διατηρήσει. Ο αποχωρήσαν Jobs δεν ήταν απλά ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Apple αλλά και ο συνιδρυτής της εταιρείας, ο οραματιστής και καινοτόμος της. Επίσης πήρε την θέση ενός από της πιο υψηλές προσωπικότητες του πλανήτη που ο αιφνίδιος θάνατος του μερικές βδομάδες μετά έκανε το έργο του Tim Cook ακόμη πιο δύσκολο.

Μέχρι στιγμής αν και εμείς πολλές φορές του ασκούμε κριτική πρέπει να ομολογήσουμε πως έχει κάνει καλή δουλειά μέχρι στιγμής. Η Apple είναι η πιο κερδοφόρα επιχείρηση στον πλανήτη ερχόμενη από ένα ακόμη πετυχημένο οικονομικό τρίμηνο σπάζοντας νέα ρεκόρ. Επίσης το 2014 αναμένεται να είναι η χρόνιά της.

Σήμερα η The Wall Street Journal παρουσίασε κομμάτια από το νέο βιβλίο του Yukari Iwatani ‘Haunted Empire: Apple After Steve Jobs.’ Όπως είναι εμφανές και από τον τίτλο το εν λόγω βιβλίο σκιαγραφεί τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του Tim Cook στην νέα του θέση και πως έχει καταφέρει να συνεχίζει την πορεία της εταιρείας χωρίς μεγάλες απώλειες μετά τον θάνατο του Jobs.

Παρακάτω σας έχουμε μεταφράσει μερικά αποσπάσματα:

“Ο Cook έγινε executive της εταιρείας το φθινόπωρο του 1998 όταν η εταιρεία προσπαθούσε να ξανά στηθεί στα πόδια της και χρειαζόντουσαν έναν άνθρωπο που θα έκανε την γραμμή παραγωγής της εταιρείας πιο αποδοτική και υπεύθυνη. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του ο Cook ζήτησε ένα μικρό γραφείο δίπλα σε αυτό του Steve Jobs. Ήταν μια έξυπνη στρατηγική για να είναι κοντά στο αφεντικό και μυαλό της Apple έτσι ώστε να μπορεί να αντιδρά άμεσα σε ότι ήθελε ο Jobs.

Από την αρχή είχε πολύ υψηλούς στόχους. Ήθέλε τις καλύτερες τιμές με την καλύτερη αποστολή στο καλύτερο εύρος της αγοράς και γενικότερα αναζητούσε και αναζητεί το καλύτερο στα πάντα. Θέλω να σκέφτεστε πως είμαστε μια εταιρεία αξίας $20 δις είχε πει τότε στην ομάδα του πάρα που τότε η αξία της Apple άγγιζε μετά βίας τα $6 δις.

Ο Cook ήταν και είναι μια ασταμάτητη μηχανή. Μπορεί να είναι αυστηρός και ασκήσει έντονη κριτική αλλά παράλληλα να παρακινήσει τους υπαλλήλους του και να τους επαινέσει μέσα σε μια μέρα αν δει αυτά που θέλει.

Στα συμβούλια της εταιρείας που μπορεί να έχουν διάρκεια μέχρι και 6 ώρες δεν χαρίζεται σε κανέναν ούτε και στον ίδιο του τον εαυτό. Δεν του αρέσουν οι εισαγωγές και θέλει πάντα να του παρουσιάζονται τα δεδομένα και οι αριθμοί απ ευθείας χωρίς καμιά καθυστέρηση. Χαρακτηριστικά σε μια τέτοια συνάντηση όταν εντόπισε ένα λάθος για μερικές εκατοντάδες μόνο συσκευές σηκώθηκε όρθιος και άρχισε να φωνάζει “Τι είναι αυτά που βλέπω εδώ θα με κάνετε να πηδήξω από το παράθυρο!!” Επίσης μπορεί να κάνει την ίδια ερώτηση 10 φορές στο ίδιο άτομο αν η αρχική απάντηση που του δόθηκε δεν τον ικανοποιεί.”

Πραγματικά αξίζει να διαβάσετε ολόκληρο το άθρο της The Wall Street Journal, μιας και περιλαμβάνει και άλλες πληροφορίες για τον Tim Cook και τον τρόπο που λειτουργεί στο εσωτερικό της Apple.

Σχολιασμός στο φόρουμ 

About idimitris

O Δημήτρης είναι διαχειριστής και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing Manager στο tokinito.gr. Αγαπημένη του συσκευή το Apple TV ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.