ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Home / Απόψεις / Πως το iPhone X οδηγεί τον σχεδιασμό της Apple και το όνειρο του Ive

Πως το iPhone X οδηγεί τον σχεδιασμό της Apple και το όνειρο του Ive

cnv9gqm-2

H φετινή σειρά του iPhone 8 καθώς και του iPhone X σε μεγαλύτερο βαθμό αντιπροσωπεύουν μια συνεχή εξέλιξη της Apple για τον μελλοντικό σχεδιασμό των iPhone συσκευών – Ένας σχεδιασμός χωρίς θύρες και από γυαλί με ελάχιστα ως μηδαμινά πλαίσια.

I’ve been using the iPhone 8 Plus for about a month now, and while it’s largely a holdover until the more exciting iPhone X next month, the iPhone 8 is a great phone in and of itself. The improvements are subtle yet contribute nicely to a notable improvement over its predecessors.

Τον περασμένο χρόνο είχε αναφερθεί πως το όνειρο του Jony Ive είναι η δημιουργία ενός iPhone που θα μοιάζει ως ένα ομοιόμορφο φύλλο από γυαλί. To iPhone X είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως ο ίδιος ο Ive δήλωσε “το iPhone X είναι ένα νέο κεφάλαιο και η αρχή της δημιουργίας του.”.

Επίσης μίλησε για την ιδέα της απομάκρυνσης από ανεξάρτητα στοιχεία στον σχεδιασμό και στην εστίαση του στην ομοιογενή και ομοιόμορφη σύνδεση μεταξύ τους.

“Πριν από αυτό υπήρχε το αίσθημα και η αίσθηση ότι τα ανεξάρτητα εξαρτήματα του σασί και η οθόνη συνυπήρχαν. Αυτό που θέλαμε να κάνουμε πάντα ήταν ο ομοιογενής σκεδασμός αυτών των διαφορετικών στοιχείων. Κοιτώντας το iPhone X από αυτή την οπτική νομίζω πως μας πήρε πολλά χρόνια αλλά τελικά καταφέραμε να παρουσιάσουμε κάτι τέτοιο.”

Πέρα από τα παραπάνω σχόλια του Ive δεν είναι δύσκολο κάποιος να αντιληφθεί προς τα που οδεύει η Apple – Απλά δείτε το iPhone 8 και το iPhone X. H εταιρεία θέλει να παρουσιάσει ένα iPhone ως ένα μοναδικό κομμάτι hardware χωρίς κινούμενα εξαρτήματα και εξωτερικές θύρες συνδεσμολογίας. Η Apple θέλει ένα πλήρες κλειστό σχεδιασμό και μια ολότητα που θα φέρει την επανάσταση στο iPhone και γενικότερα στον σχεδιασμό των μελλοντικών smartphones.

srcvxqd-2

Οι νέες συσκευές της Apple λοιπόν είναι σίγουρα τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Αρχικά έχουμε την ασύρματη φόρτιση. Τόσο το iPhone X όσο και το iPhone 8 είναι τα πρώτα iPhones που έχουν αυτό το χαρακτηριστικό.

Η ασύρματη φόρτιση σε αυτή ή μια άλλη μορφή της σημαίνει πως θεωρητικά κάποιος δεν χρειάζεται μια Lightning συνδεσμολογία για την φόρτιση της συσκευής. Αν και η Apple εσωκλείει στο κουτί τα Lightning EarPods θα πρέπει να σκεφτούμε πως αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο για να κάνει μια καλύτερη μετάβαση από την στιγμή που αφαίρεσε την 3.5 mm θύρα ακουστικών. Ο τελικός στόχος της εταιρείας ακούει στο όνομα AirPods ή κάποια άλλη ασύρματη λύση.

Η Apple επίσης παρουσίασε το επερχόμενο AirPower Pad που θα σας επιτρέψει να φορτίσετε το iPhone, το Apple Watch και τα AirPods ταυτόχρονα – Αυτό είναι ακόμη ένα σημάδι πως η Apple θέλει να περάσει το αίσθημα πως ο Lightning φορτιστής δεν είναι απαραίτητος πλέον.

Η απόσυρση της Lightning συνδεσμολογίας θα δημιουργούσε μεγάλη αναστάτωση στην αγορά των αξεσουάρ αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά πως η Apple έχει ξανακάνει πολλές φορές τέτοιες κινήσεις.

Αν και κάποιοι πιστεύουν πως το επόμενο βήμα στο iPhone είναι μια USB-C συνδεσμολογία προσωπικά βλέπουμε την Apple να παραμένει με την Lightning συνδεσμολογία μερικά χρόνια ακόμη μέχρι να την αφαιρέσει τελείως και να παρουσιάσει ένα iPhone χωρίς εξωτερικές θύρες.

Υπάρχουν επίσης και τα κουμπιά στα πλάγια της συσκευής. Εκεί για να παρουσιάσει η Apple μια ολότητα όπως την οραματίζεται ο Ive θα πρέπει να αφαιρεθούν και αυτά. Το να χάσουμε το Power κουμπί είναι μάλλον κάτι απλό και το βλέπουμε ήδη στο iPhone X. Απλά ο χρήστης ανασηκώνει την συσκευή του και αυτή ανοίγει και από εκεί και πέρα τα πάντα τα αναλαμβάνει το λογισμικό.

Το Taptic Home κουμπί έδειξε από πέρυσι την κατεύθυνση αυτή της Apple μιας και στα iPhone 7 είχαμε ένα λιγότερο κινούμενο εξάρτημα.

iPhone-7-long-distance-wireless-charging

Το όνειρο του Ive και ο στόχος του είναι απλός. Ένα iPhone με τίποτα άλλο πέρα από μια οθόνη και μια πλάτη. Όχι κουμπιά, όχι θύρες και όχι κάτι που θα χαλούσε την ομοιομορφία του σχεδιασμού της συσκευής.

 

About idimitris

O Δημήτρης είναι διαχειριστής και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing Manager στο tokinito.gr. Αγαπημένη του συσκευή το Apple TV ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.