ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Home / Απόψεις / iPhone X: Το λανσάρισμα στην αγορά που άλλαξε τα πάντα

iPhone X: Το λανσάρισμα στην αγορά που άλλαξε τα πάντα

img_0161

Οι ουρές σήμερα έξω από τα καταστήματα της Apple και όχι μόνο για το νέο iPhone X ήταν κάτι που είχαμε καιρό είναι η αλήθεια να δούμε και σίγουρα δεν παρατηρήσαμε κάτι αντίστοιχο με το λανσάρισμα του iPhone 8 μερικούς μήνες πριν. Η αλήθεια είναι πως αυτές οι ουρές δεν είναι η καλύτερη εμπειρία για τους καταναλωτές και οι ομάδα λιανικών πωλήσεων της Apple έχει αναφέρει πολλές φορές πως έχει καταφέρει να τις εξαλείψει τα τελευταία χρόνια. Σήμερα όμως δεν είδαμε κάτι τέτοιο – οι ουρές αυτές έγιναν για ακόμη μια φορά ένα σημάδι της κουλτούρας και της δημοτικότητας του iPhone σε όλο τον κόσμο.

Κάποιοι ίσως μείνανε έκπληκτοι με την ζήτηση που είχε η συσκευή ακόμη και στην χώρα μας. Στην τιμολόγηση του το iPhone X είναι το πιο ακριβό iPhone στην ιστορία της Apple. Αυτό το νούμερο όμως είναι μια παρενόχληση και έτσι δεν είναι υπερβολή πλέον να πούμε πως λίγοι καταναλωτές το βλέπουν. Τόσο στην Αμερική όσο και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και εν μέρη και στην χώρα μας νέα προγράμματα απόκτησης ενός iPhone έχουν ξεκινήσει και φυσικά πάντα υπάρχει και ο μηχανισμός των δόσεων για την αγορά του.

2017-11-02t222023z_2_lynxmpeda11uc_rtroptp_4_apple-iphone

Το λανσάρισμα του ήταν επίσης διαφορετικό. Μας ήρθε ένα μήνα σχεδόν μετά την έλευση του iPhone 8 που αντικειμενικά είναι ταυτόσημα ισχυρή συσκευή. Η Apple λοιπόν για το iPhone X δεν τόνισε όρους όπως ταχύτητα και αποδόσεις όσο χαρακτηριστικά και την αίσθηση του νέου σχεδιασμού, στοιχεία που έχουν και μεγαλύτερη ανταπόκριση στο ευρύ κοινό.

Ποιος πιστεύει πως δεν ζούμε σε περίεργους καιρούς; Μια δεκαετία πίσω μια απόσυρση προϊόντος θα μπορούσε απλά να σκοτώσει μια εταιρεία και ένα λάθος σε μια πρόταση ή ένα ψέμα θα μπορούσε να βουλιάξει μια καριέρα κάποιου. Πέρυσι είδαμε στην κυριολεξία κινητές συσκευές να εκρήγνυνται και οι άνθρωποι όχι μόνο δεν ήθελαν να τις επιστρέψουν άμεσα αλλά απαιτούσαν να τις αντικαταστήσουν με νέες ίδιες συσκευές. Επίσης είδαμε και διαβάσαμε εταιρείες και ανθρώπους να λένε ψέματα χωρίς ενδοιασμό και πολλοί θέλανε να τους ευχαριστήσουν για αυτό.

Κάποιος μπορεί να κατηγορήσει το Internet, τα κοινωνικά δίκτυα, τα media ή όποιον άλλο θελήσει. Αυτό που ισχύει όμως είναι πως σήμερα ως κουλτούρα δεν δίνουμε προσοχή σε διάφορα σημάδια και σχεδόν χωρίς καμία κρίση ακολουθούμε μια σειρά από μάρκες.

Δεν ζούμε απλά τις ζωές μας αλλά τις μεταδίδουμε ζωντανά. Δεν παίζουμε μόνο παιχνίδια αλλά τα βλέπουμε να γίνονται stream από άλλους. Δεν ενημερωνόμαστε από συντάκτες που ψάχνουν την αλήθεια. Είμαστε κλειδωμένοι στο Google και στο Facebook και από εκεί λαμβάνουμε πληροφορίες που φιλτράρονται με τις περισσότερες να είναι πληρωμένες από πολλούς παράγοντες.

Ο κόσμος πλέον είναι πολύ διαφορετικός από ότι ήταν πριν μερικά χρόνια και όχι μόνο για εμάς αλλά και για τις εταιρείες που πουλάνε αγαθά σε εμάς.

Αυτό γιατί αυτή είναι η δουλειά τους. Αυτό είναι που πρέπει να κάνουν και αυτό κάνει και η Apple – Πουλάει το iPhone.

10 χρόνια πριν, το πρώτο iPhone έγινε review από τους μεγαλύτερους συντάκτες τεχνολογίας και από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Αμερικής. Φέτος το iPhone X παρουσιάστηκε από μια σειρά από YouTubers που ανέφεραν τις εντυπώσεις τους όχι μόνο στο κοινό τους αλλά σε όλους εκείνους που το YouTube ήθελε να προωθήσει.

Όπως οι εφημερίδες έδωσαν την θέση τους στην θέαση στην τηλεόραση και ακόμη και το blogging στις μέρες μας δίνει την θέση του σιγά σιγά στα social βίντεο παρατηρούμε πως είμαστε σε μια νέα εποχή.

NETHERLANDS-TECH-APPLE-SMARTPHONE

Όλα τα παραπάνω παρατηρηθήκαν στο λανσάρισμα φέτος του iPhone Χ στην αγορά. Είχαμε παραδοσιακούς δημοσιογράφους δίπλα σε τηλεοπτικές κάμερες και παρουσιαστές, αρθρογράφους website δίπλα σε ζωντανούς ανταποκριτές την ίδια στιγμή που πολλοί καταναλωτές που ήρθαν και περίμεναν για να αγοράσουν το iPhone X κάνανε και αυτοί stream ζωντανά με δικό τους σχολιασμό την εμπειρία τους αυτή στο Facebook, Instagram και Snapchat.

Έχει πολύ ενδιαφέρον να βλέπει την Apple, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογία να παραμένει με έναν ευμετάβλητο συσχετισμό για δεκαετίες, να προσαρμόζεται σε αυτό το νέο – τα streaming Keynotes και τα viral βίντεο. Έχει ενδιαφέρον να βλέπεις τα media να προσπαθούν να προσαρμοστούν και μαζί με αυτά και οι αρθρογράφοι και οι bloggers.

To πιο ενδιαφέρον είναι να βλέπεις τους καταναλωτές να μην ενδιαφέρονται για τίποτα από όλα αυτά παραμένοντας στην ουρά για ένα iPhone X. Και μόλις φτάσει η ώρα τους να μπουν σε ένα κατάστημα θα προσπαθήσουν να μιμηθούν με τις ενέργειες τους, οι περισσότεροι τουλάχιστον, όλους τους παραπάνω σηκώνοντας βίντεο σε YouTube και όχι μόνο.

Τις επόμενες μέρες θα έχουμε έναν κατακλυσμό από FaceBook και YouTube βίντεο και μόνο λίγα από αυτά που θα ξεχωρίσουν και θα αποκτήσουν τις περισσότερες θεάσεις θα είναι από παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.

Αν δούμε καλύτερα το λανσάρισμα του iPhone X θα αντιληφθούμε πως αυτή η συσκευή δεν ξεκινάει απλά μια νέα εποχή για το iPhone αλλά και μια εποχή για το πως η Apple πουλάει iPhones, πως οι καταναλωτές αγοράζουν iPhones και πως αυτοί που βρίσκονται ενδιάμεσα παραμένουν σχετικοί σε αυτή την νέα εποχή.

About idimitris

O Δημήτρης είναι διαχειριστής και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing Manager στο tokinito.gr. Αγαπημένη του συσκευή το Apple TV ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.