ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Home / Απόψεις / Αξίζει κάποιος να αγοράσει το iPhone 8/Plus αναβαθμίζοντας από το iPhone 7/Plus;

Αξίζει κάποιος να αγοράσει το iPhone 8/Plus αναβαθμίζοντας από το iPhone 7/Plus;

iPhone-7-vs-iPhone-8-Comparison

Σίγουρα υπάρχει μεγάλη ανυπομονησία για το νέο iPhone X. Η τιμή του όμως ίσως το κάνει απαγορευτικό για μια μεγάλη μερίδα αγοραστών που αν μη τι άλλο θα κοιτάξουν προς τις δύο άλλες νέες ναυαρχίδες της Apple τα iPhone 8 και iPhone 8 Plus.

Πάντα το πιο δύσκολο ερώτημα για την αγορά ενός iPhone είναι αν έχετε το ακριβώς προγενέστερο μοντέλο στην περίπτωση μας το iPhone 7 και αν αξίζει πραγματικά να αναβαθμίσετε στα νέα iPhone 8.

Αν και με μια πρώτη ματιά μπορεί να μοιάζουν παρόμοιες σαν συσκευές πάρα αυτά έχουν κάποιες τρανταχτές διαφορές μεταξύ τους.

Ας δούμε λοιπόν ποιες οι διαφορές μεταξύ της προηγουμένης γενιάς iPhone 7/Plus και των νέων iPhone 8/Plus.

Εσωτερικά

Ξεκινάμε από τα βασικά και έτσι φέτος έχουμε νέα iPhone και αυτό σημαίνει πως θα συναντήσουμε κάτω από το σασί τους ένα νέο chipset. Όπως και στο iPhone X, τα iPhone 8 και iPhone 8 Plus έχουν τον καινούργιο 6 πυρήνων Α11 Bionic επεξεργαστή με τον αναβαθμισμένο M11 παράλληλο επεξεργαστή κίνησης. Αυτό είναι μια σημαντική αναβάθμιση από τον A10 Fusion επεξεργαστή με τον M10 παράλληλο επεξεργαστή κίνησης που συναντήσαμε στην σειρά του iPhone 7.

Και οι δυο επεξεργαστές είναι αρχιτεκτονικής 64 bit. Σύμφωνα με την Apple και στον A11 Bionic επεξεργαστή έχει γίνει διαχωρισμός σε πυρήνες χαμηλών και υψηλών αποδόσεων όπως και στον A10 επεξεργαστή με την διαφορά πως το νέο chip της iPhone 8 σειράς μπορεί να δώσει μεγαλύτερες αποδόσεις σε σύγκριση με τον προκάτοχο του της τάξης των 25%-70% ανάλογα με το ποιοι πυρήνες χρησιμοποιούνται. Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός πως όλα αυτά γίνονται στα νέα iPhones ακόμη πιο ενεργειακά αποδοτικά σε σύγκριση με τα περσινά μοντέλα.

Η κάρτα γραφικών GPU πίσω από τον A11 Bionic επεξεργαστή αποτελεί και αυτή μια σημαντικά αναβάθμιση με την Apple να υποστηρίζει πως είναι γρηγορότερη κατά 30% από την αντίστοιχη που συναντήσαμε στα iPhone 7 και iPhone 7 Plus. Αυτό είναι άμεσα εμφανές και πολύ σημαντικό στις εφαρμογές αλλά και στους τίτλους παιχνιδιών που χρησιμοποιούν μάλιστα τα νέα APIs της εταιρείας στην επαυξημένη πραγματικότητα.

Επιπλέον τα iPhone 8 και iPhone 8 Plus έχουν μια απίστευτα καινοτόμα μηχανή Νευρωτικών Κυκλωμάτων που αποτελεί ένα ξεχωριστό chip και βοηθάει τα εν λόγω iPhones σε τομείς της μηχανικής μάθησης. Με άλλα λόγια η τεχνητή νοημοσύνη αποκτάει μια νέα διάσταση σε αυτές τις συσκευές.

Κάμερα

Τα iPhone 8 και iPhone 8 Plus δεχτήκανε μια μικρή αναβάθμιση στον τομέα της κάμερας σε σύγκριση με τους προκατόχους τους αλλά μην γελιέστε από αυτό μιας οι νέες λήψεις που μπορούν να συλλάβουν έχουν αισθητή διαφορά από τα περσινά μοντέλα.

Συναντάμε λοιπόν τα εξής νέα χαρακτηριστικά

 • Ένα νέο quad-LED True Tone flash σύστημα με δυνατότητα Slow Sync
 • Υποστήριξη Portrait Lighting (iPhone 8 Plus)
 • 4K video καταγραφή τόσο σε 24 όσο και 60 fps
 • 1080p slo-mo καταγραφή στα 240 fps
 • Αναβαθμισμένο το image signal processing με άμεσο αποτέλεσμα σε καλύτερες λήψεις χαμηλού φωτισμού.

Ασύρματες δυνατότητες

Τόσο το iPhone 8 όσο και το iPhone 8 Plus φέρνουν υποστήριξη του Bluetooth 5.0, σε σύγκριση με το Bluetooth 4.2 που συναντήσαμε στα iPhone 7 και iPhone 7 Plus.

Αυτή η αναβάθμιση σημαίνει άμεσα λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, διπλάσιο bandwidth, και 4 φορές μεγαλύτερη εμβέλεια από τους προκατόχους τους. Επίσης το Bluetooth 5.0 είναι μακράν πιο σταθερό και ασφαλές από το προηγούμενο στάνταρ.

Επίσης οι νέες συσκευές φέρνουν υποστήριξη των Galileo και QZSS και μαζί με τα GPS και GLONASS, σημαίνει πως τα iPhone 8 και iPhone 8 Plus θα έχουν καλύτερες υπηρεσίες τοποθεσίας σε όλα τα σημεία του πλανήτη.

Μπαταρία και φόρτιση 

Όλα τα νεότερα iPhones της Apple φορτίζονται μέσω Lightning καλωδίων και έτσι και τα iPhone 8/Plus αλλά ακόμη και το iPhone X δεν θα αποτελέσουν φέτος την εξαίρεση.

Οι διαφορές όμως ξεκινάνε με την υποστήριξη της γρήγορης φόρτισης που φέρνουν τα iPhone 8/Plus και που επιτρέπει την φόρτιση της μπαταρίας από το 0-50% μέσα σε λιγότερο από 30 λεπτά. Βέβαια όπως σας είπαμε αυτή η δυνατότητα δεν έρχεται με τον αντάπτορα που βρίσκεται στην συσκευασία των νέων συσκευών και έτσι θα πρέπει να προμηθευτείτε έναν USB-C φορτιστή και ένα αντίστοιχο καλώδιο.

Τα iPhone 8 και iPhone 8 Plus επίσης υποστηρίζουν ασύρματη φόρτιση μέσω Qi συμβατών φορτιστών. Αρχικά οι δύο νέες συσκευές θα υποστηρίζουν 5-watt ασύρματης φόρτισης μέσω Qi, με την Apple να φέρνει υποστήριξη ασύρματης φόρτισης στα 7.5-watt μέσω Qi σε μελλοντική αναβάθμιση του λογισμικού.

Στον τομέα της αυτονομίας οι διαφορές είναι αμελητέες και έτσι έχουμε τις ίδιες αναλογίες με τα περσινά μοντέλα. Μάλιστα το iFixit ανακάλυψε πως το νέο iPhone 8 έχει μια μπαταρία μικρότερη του iPhone 7. Έτσι λοιπόν η μπαταρία του iPhone 8 έρχεται στα 1,821mAh σε σύγκριση με τα 1,960mAh του iPhone 7.

Παρά την μικρότερη μπαταρία όμως ο χρόνος αυτονομίας όπως είπαμε και παραπάνω είναι πρακτικά ο ίδιος μεταξύ iPhone 7/Plus και iPhone 8/Plus.

Αποθηκευτικός χώρος

Μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές είναι πως τα φετινά μοντέλα έρχονται με νέες επιλογές αποθηκευτικού χώρου.

‘Έτσι λοιπόν στα iPhone 7 και iPhone 7 Plus είχαμε 32GB, 128GB, και 256GB ενώ στα φετινά iPhone 8 και iPhone 8 Plus έχουμε δύο επιλογές αυτές των 64GB και 256GB.

Επιπλέον διαφορές

 • iPhone 8/8 Plus υποστηρίζουν Dolby Vision και HDR10 περιεχόμενο
 • iPhone 8/8 Plus έχουν γυάλινη πλάτη κάτι που υποκειμενικά για εμάς τα κάνει πολύ πιο όμορφα
 • True-tone Retina HD οθόνη στις νέες συσκευές με αυτόματη ρύθμιση των χρωμάτων ανάλογα το περιβάλλον που βρίσκεται η συσκευή
 • iPhone 8/8 Plus είναι ελαφρώς μεγαλύτερη και βαρύτερα από τους προκατόχους τους
 • Νέο σύστημα ηχείων που δίνει 25% περισσότερο μπάσο από τα iPhone 7/7 Plus

Τι δεν έχουν τα iPhone 8 και iPhone 8 Plus

Επειδή το iPhone X το περιμένουν πολλοί παρακάτω σας έχουμε τα χαρακτηριστικά εκείνα που είναι αποκλειστικά σε αυτή την συσκευή και απουσιάζουν από τα iPhone 8/Plus.

 • 5.8-ιντσών edge-to-edge OLED- Super Retina Οθόνη (2436×1125 @ 458 PPI) με 1,000,000:1 contrast ratio και υποστήριξη HDR
 • Υποστήριξη αναγνώρισης προσώπου Face ID με το νέο TrueDepth εμπρόσθιο σύστημα καμερών
 • Dual-optical image stabilization για τις λήψεις βίντεο
 • Υποστήριξη της εμπρόσθιας κάμερας με Portrait Mode, Portrait Lighting, και Animoji
 • Ανασχεδιασμένη διεπαφή UI για τον χρήστη

Συμπέρασμα 

Τα iPhone 7/7 Plus έχουν ακόμη διάρκεια ζωής και αποτελούν πολύ καλές και ισχυρές smartphone συσκευές. Σίγουρα τα iPhone 8 και iPhone 8 Plus είναι καλύτερες από τους προκατόχους τους σε πολλά σημεία αλλά αντικειμενικά δεν ξεφεύγουν από μια S αναβάθμιση που μας είχε συνηθίσει η Apple τα προηγούμενα χρόνια.

 

About idimitris

O Δημήτρης είναι διαχειριστής και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing Manager στο tokinito.gr. Αγαπημένη του συσκευή το Apple TV ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.