ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Home / Cydia / Οι “πατέρες” του jailbreak αναφέρουν πως το iPhone jailbreaking έχει πεθάνει

Οι “πατέρες” του jailbreak αναφέρουν πως το iPhone jailbreaking έχει πεθάνει

iPhone-hacking

Έχουν περάσει 347 μέρες από την στιγμή που είχαμε μια τελευταία έκδοση για jailbreak στο iOS στο ευρύ κοινό. Σύμφωνα μάλιστα με τους ανθρώπους που έκαναν αυτή την σκηνή και κοινότητα διάσημη δεν θα πρέπει κάποιος να περιμένει να κάνει jailbreak την συσκευή του ξανά.

Ακόμη και αν μπορέσετε να κάνετε jailbreak την συσκευή σας στο iOS 10 o Jay Freeman – ο άνθρωπος πίσω από το Cydia – αναφέρει πως δεν θα πρέπει να προχωρήσετε.

Εν ολίγοις οι τίτλοι τέλους για την τεράστια σκηνή και κοινότητα του jailbreak μάλλον πέφτουν.

Σε ένα πολύ καλό άρθρο που παρουσιάζει την έκρηξη της jailbreak σκηνής από το πρώτο iPhone και μετά το Motherboard ήρθε σε επαφή με μεγάλα ονόματα της σκηνής όπως οι Nicholas Allegra, Jay Freeman και Michael Wang.

“Αισθάνομαι ότι το jailbreak έχει πεθάνει αυτή την στιγμή” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Allegra. To να ανανεωθεί η κοινότητα αυτή θα χρειαστεί ένα μεγάλο ταλέντο και πολλά υποσχόμενο για να την πάρει στις πλάτες του την ίδια στιγμή που ο Luca Todesco ανακοίνωσε φέτος ότι αποχωρεί οριστικά.

Όταν το iPhone ξεκίνησε πριν 10 χρόνια δεν είχε εφαρμογές τρίτων. Δεν είχε καν κάποιο παιχνίδι. Χάρη όμως σε jailbreakers όπως οι comex (Nicholas Allegra), the iPhone Dev Team, και Saurik (Jay Freeman), η συσκευή της Apple άλλαξε χαρακτήρα και γέμισε διάφορα tweaks άσχετα αν η Apple δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο.

Νέα jailbreak κυκλοφορούσαν μέσα σε λίγους μήνες και ένα παιχνίδι γάτας με το ποντίκι είχε ξεκινήσει με την Apple.

Πλέον η ασφάλεια του iPhone και εν έτη 2017 έχει φτάσει σε άλλα επίπεδα, χρειάζονται περισσότερα exploits για ένα jailbreak εργαλείο και οι χρήστες όσο και προγραμματιστές του δεν κερδίζουν τα αναμενόμενα.

“Τι κερδίζεις στο τέλος;” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Jay Freeman. “Κάποτε είχες μια σειρά από φανταστικά χαρακτηριστικά που ήταν τόσο ικανά για να σε κάνουν να αγοράσεις την συσκευή. Πλέον σήμερα το μόνο που κερδίζει κάποιος είναι μικρές παραμετροποιήσεις” τονίζει.

Ο θάνατος του jailbreak έχει προέλθει ουσιαστικά για 4 λόγους:

  • H Apple αύξησε την ασφάλεια της και την έκανε πάρα πολύ δύσκολη να παρακαμφθεί
  • Αν ένας hacker βρει κάποιο παραθυράκι στην ασφάλεια ή κάποιο exploit μπορεί να κερδίσει μέχρι και $1 εκατομμύριο αν το πουλήσει
  • Οι περισσότεροι πλέον jailbreakers έχουν προσληφθεί και αμείβονται με σημαντικά ποσά σε εταιρείες ασφαλείας
  • Αν κάνεις jailbreak το iPhone σου στις μέρες μας τότε φλερτάρεις με μια σειρά κενών ασφαλείας και επιθέσεων

Ο Freeman καταλήγει:

“Πλέον υπάρχουν πολλοί λίγοι λόγοι για να κάνει κάποιος jailbreak την συσκευή του. Αυτό σημαίνει πως όλο και λιγότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για αυτό, όλο και λιγότεροι προγραμματιστές ασχολούνται και εστιάζουν σε exploits και έτσι σιγά σιγά έρχεται ο θάνατος”

About idimitris

O Δημήτρης είναι διαχειριστής και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing Manager στο tokinito.gr. Αγαπημένη του συσκευή το Apple TV ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.