ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Home / Apple / Γερμανική εφημερίδα σε ευθεία επίθεση στον Tim Cook για την φορολογική πολιτική της Apple

Γερμανική εφημερίδα σε ευθεία επίθεση στον Tim Cook για την φορολογική πολιτική της Apple

dear-tim-cook

Ο editor in chief μιας εκ των μεγαλύτερων εφημερίδων στην Γερμανία, της Süddeutsche Zeitung, έγραψε ένα ανοιχτό γράμμα στον CEO της Apple Tim Cook υποστηρίζοντας πως η εταιρεία του πληρώνει μόλις 1%-7% φόρους από τα κέρδη που έχει στο εξωτερικό.

Ο Wolfgang Krach τονίζει πως οι αριθμοί αυτή προκύπτουν από ανάλυση των λεγόμενων “paradise papers” – μια τεράστια διαρροή οικονομικών αρχείων από offshore εταιρείες σε χώρες που αποτέλεσαν και αποτελούν έναν φορολογικό παράδεισο.

Όπως καταλαβαίνετε το ανοιχτό αυτό γράμμα προς τον τιμή Cook είναι μια ευθεία επίθεση και ένα σοβαρό κατηγορητήριο για τις ενέργειες τις εταιρείες στον τομέα αυτό.

“Οι ερωτήσεις που έχει κάνει η εφημερίδα μου και συνάδελφοι μου πάνω στο κομμάτι αυτό είτε δεν έχουν επίσημα απαντηθεί ή έχουν συναντήσει μεγάλες γενικεύσεις και το ερώτημα πλέον είναι γιατί. Η Apple δίνει στον εαυτό της τον χαρακτήρα μιας εταιρείας που διέπετε από διαφάνεια. Αν αυτό είναι αλήθεια τότε γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη σιωπή πάνω σε αυτό το θέμα;”

H Apple από την πλευρά της έχει αμυνθεί πολλές φορές πάνω σε αυτό το θέμα αναφέροντας πως οι φόροι που πληρώνει ανέρχονται στο 21% για τα κέρδη της στο εξωτερικό.

Αυτό βέβαια που έχει ενδιαφέρον είναι πως ούτε η εφημερίδα αλλά ούτε η Apple έχουν δώσει αναλυτικές εξηγήσεις για το πως προκύπτουν και από που αυτοί οι υπολογισμοί!

Σε ένα άλλο απόσπασμα του γράμματος αυτού διαβάζουμε:

“Κύριε Cook αλήθεια έχετε πίστη πως το σύστημα υπολογισμών και καταβολής φόρων σας είναι μια ηθική σας υποχρέωση απέναντί στον κόσμο όπως έχετε πει πολλές φορές; Αυτή η παραμετροποίηση που κάνετε στην φορολογία σας που την θεωρείτε νόμιμη είναι γιατί υπάρχουν ειδικά δικηγορικά γραφεία που σχεδιάζουν μια πολύπλοκη εταιρική ιεραρχία στην οποία δεν έχουν πρόσβαση άλλες εταιρείες. Απλοί άνθρωποι και δικοί σας καταναλωτές που ζούνε σε περιοχές εκτός Αμερικής και ανά τον κόσμο σίγουρα δεν έχουν τον τρόπο να μειώσουν την φορολογία τους με τον τρόπο που το κάνετε εσείς”

About idimitris

O Δημήτρης είναι διαχειριστής και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing Manager στο tokinito.gr. Αγαπημένη του συσκευή το Apple TV ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.