ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Home / Απόψεις / Αφιέρωμα: Ξαναζούμε τα 10 χρόνια της καινοτομίας του iPhone [Videos]

Αφιέρωμα: Ξαναζούμε τα 10 χρόνια της καινοτομίας του iPhone [Videos]

iPhone-evoulotion

To iPhone ως συσκευή έφερε πάρα πολλά στην πρώτη δεκαετία της ζωής του. Δεν ήταν μόνο η συσκευή που εξελίχθηκε σημαντικά από την πρώτη έκδοση της αλλά και το γεγονός πως άλλαξε ένα ολόκληρο επιχειρηματικό μοντέλο στην ίδια την Apple. Φυσικά μέσα σε όλη αυτή την ιστορική του πορεία για πολλούς από εμάς έγινε η μια και μόνη συσκευή που μας συντροφεύει στην καθημερινότητα μας.

Παρακάτω λοιπόν καταγράφουμε αυτή την ιστορία του:

Chief Executive Officer of Apple, Steve

Τέλη του 2013

Η ιστορία του iPhone ξεκινάει πολύ πριν από μια δεκαετία. ήταν τότε που ο βιομηχανικός σχεδιαστής Duncan Kerr δίνει στον Jony Ive και στην υπόλοιπη ομάδα σχεδιασμού της Apple ένα demo από μια νέα για την εποχή multi touch τεχνολογία. Ο Kerr δούλευε πάνω σε αυτό και η διεπαφή την οποία παρουσίασε ήταν ο ορισμός της καινοτομίας. Για πρώτη φορά μια διεπαφή θα μπορούσε να λειτουργήσει και να δεχτεί εντολές από τον χρήση μέσω συνδυαστικών χειρονομιών αφήνοντας στην άκρη της απλές ενέργειες με την μόνο μια πίεση στην οθόνη.

Την περίοδο εκείνη αυτή η ιδέα φλέρταρε και ως ένα αντικαταστάτης του ποντικιού σε μελλοντικά Mac με οθόνη αφής αλλά σύντομα όλοι στην Apple συνειδητοποίησαν πως μια multi touch διεπαφή θα έφερε την επανάσταση σε μια mobile συσκευή αν υλοποιούνταν σωστά.

Η αρχική ανησυχία της ομάδας ήταν ότι ο Steve Jobs θα απέρριπτε την τεχνολογία και την ιδέα αυτή καθώς δεν ήταν σε καμιά περίπτωση ολοκληρωμένη. Ο Ive παίρνει όμως την τελικά απόφαση να του την παρουσιάσουν.

Μετά από λίγο μηχανικοί της Apple δημιουργούν μια εφαρμογή καταγραφής διευθύνσεων έτσι ώστε να αποδείξουν πόσο πιο εύκολη γινόταν η διεπαφή με την εφαρμογή μιας multi touch τεχνολογίας και μιας οθόνης που θα υποστήριζε κάτι τέτοιο.

Τέλη του 2004

Ο Jobs ανησυχούσε έντονα πως τα κινητά σύντομα θα κανιβάλλιζαν τις πωλήσεις του iPod και θα έμπαιναν δυναμικά στην αγορά του προσφέροντας εφαρμογές μουσικής.

Η πρώτη κίνηση του Jobs – κάτι το οποίο δεν το συνήθιζε – ήταν να συνεργαστεί με μια άλλη εταιρεία και να φέρει στην αγορά το πρώτο κινητό συμβατό με το iTunes της Apple. Η εταιρεία αυτή ήταν η Motorola και ήταν υπεύθυνη για την δημιουργία της πρώτης κινητής συσκευής που ουσιαστικά θα είχε ενσωματωμένο ένα iPod.

Την ίδια στιγμή στην Apple ξεκινάνε δύο μυστικά project παράλληλα. Το P1 και το P2. Το P1 ήταν υπό την επίβλεψη του Tony Fadell και είχε ως στόχο την δημιουργία μιας κινητής συσκευής με την γνωστή διεπαφή του iPod με τον τροχό κύλισης. Ένα mockup από αυτή την προσπάθεια θα παρουσιαστεί αργότερα από τον ίδιο τον Jobs ως δείγμα του τι να μην κάνει κάποιος. Σε αντίθεση με το iPhone που τελικά γνωρίσαμε αυτό το concept δεν μπορούσε να τρέχει εφαρμογές, να παρέχει πλοήγηση στο διαδίκτυο και πολλά ακόμη.

iphone-camera-patent

Το P2 project χτίστηκε γύρω από την multi touch τεχνολογία της Apple και αποδείχθηκε πολλά πιο υποσχόμενο. Ο Ive έβαλε όλη του την μαγεία στον σχεδιασμό την ίδια στιγμή που ο Scott Forstall και η ομάδα του έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να έχουν ένα λογισμικό έτοιμο για μια τέτοια συσκευή.

Το P2 ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά της Apple σε τέτοιο βαθμό που ακόμη και οι ομάδες που δούλευαν παράλληλα πάνω σε αυτό – Hardware – Λογισμικό – δεν είχαν πρόσβαση και επικοινωνία η μια με την άλλη.

Σεπτέμβριος 2005

Το ROKR E1 κινητό είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Apple με την Motorola και έτσι η συσκευή κυκλοφορεί στην αγορά. Αν και κάποιοι χρήστες φαίνεται να είναι ευχαριστημένοι με μια κινητή συσκευή που είναι παράλληλα και iPod, o Jobs πραγματικά απεχθάνεται τελικά αυτή την ιδέα. Το ROKR έχει ένα άσχημο σχεδιασμό, άσχημη διεπαφή και για κάποιο λόγο μπορεί να αποθηκεύσει μόνο 100 κομμάτια παρά το γεγονός πως έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα.

Ο Jobs παρουσίασε την εν λόγω συσκευή σε ένα Apple event με το demo να μην γίνεται σωστά. Ο ίδιος είναι φανερά εκνευρισμένος και αυτό φαίνεται όπως μπορείτε να δείτε στο παραπάνω βίντεο.

“I hit the wrong button. But you can resume your music right back to where it was if you hit the right button.”

9 Ιανουαρίου του 2007

O Jobs παρουσιάζει το πραγματικό iPhone σε όλο του μεγαλείο. Επίσης για πρώτη φορά αναφέρει πως η Apple αποχωρίζεται μια για πάντα την λέξη “Computer” από το εταιρικό της όνομα. Ο κόσμος της τεχνολογίας στην αρχή μένει άφωνος και μετά ακολουθεί ένας πραγματικός παροξυσμός με την νέα συσκευή της Apple.

Υπήρχαν βέβαια και οι δύσπιστοι με τον Microsoft CEO Steve Ballmer να είναι ο μεγαλύτερος από αυτούς. Στο CNBC τότε αναφέρει ειρωνικά και γελώντας:

“Αυτό είναι το πιο ακριβό τηλέφωνο στον κόσμο. Δεν θα τραβήξει τους επιχειρηματίες ειδικά μιας και δεν έχει πληκτρολόγιο κάτι το οποίο επίσης σημαίνει πως δεν είναι ούτε καλό ακόμη και για την αποστολή email”

Ιούνιος 2007

To iPhone κάνει το επίσημο ντεμπούτο του στην αγορά και τεράστιες ουρές ανθρώπων στα Apple Stores περιμένουν να το αγοράσουν.

Παρά τον μεγάλο ντόρο οι πρώτες πωλήσεις αυτής της ιστορικής πλέον συσκευής είναι μικρές σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα. Το 2007 λοιπόν χρειάστηκαν 70 ημέρες έτσι ώστε το iPhone να σημειώσει πωλήσεις 1 εκατομμυρίου συσκευών.

Νοέμβριος 2007

iPhone-Time-Magazine

6 μήνες μετά την παρουσίαση του από τον Jobs το iPhone ονομάζεται ως “η καλύτερη εφεύρεση της χρονίας” από το Time περιοδικό.

Το iPhone καταφέρνει να κερδίσει όλα τα ανταγωνιστικά gadgets εκείνης της περιόδου όπως την ψηφιακή κάμερα της Nikon Coolpix, το Netgear SPH200W Wi-Fi κινητό και το Samsung P2 music player.

Το Time αναγνωρίζει πως το iPhone δεν είναι τέλειο αλλά τονίζει πως το smartphone είναι πλέον ένα παράδειγμα άξιο συγχαρητηρίων.

“The thing is hard to type on. It’s too slow. It’s too big. It doesn’t have instant messaging. It’s too expensive. (Or, no, wait, it’s too cheap!) It doesn’t support my work e-mail. It’s locked to AT&T. Steve Jobs secretly hates puppies. And — all together now — we’re sick of hearing about it! Yes, there’s been a lot of hype written about the iPhone, and a lot of guff too. So much so that it seems weird to add more, after Danny Fanboy and Bobby McBlogger have had their day. But when that day is over, Apple’s iPhone is still the best thing invented this year.”

Ιούνιος 2008 

Ένα χρόνο μετά την παρουσίαση του πρώτου iPhone ο Steve Jobs παρουσιάζει τον συνεχιστή του, το iPhone 3G στο WWDC συνέδριο. H συσκευή προσθέτει χαρακτηριστικά όπως τα GPS, 3G data, tri-band UMTS/HSDPA, καθώς και ένα νέο σασί. Παράπονα για την αυτονομία της μπαταρίας τους ξεκινάνε από εδώ.

Ιούλιος 2008 

Η δεύτερη πιο σημαντική μέρα στην ιστορία του iPhone, μετά από την επίσημη παρουσίαση του, είναι αυτή της 8ης Ιουλίου του 2008 όταν ανοίγει για πρώτη φορά το App Store στους προγραμματιστές. O Jobs στην αρχή ήταν αρνητικός στην ιδέα οι προγραμματιστές να δημιουργούν τις δικές τους εφαρμογές για το iPhone. Τελικά όμως έκανε πίσω και έτσι η Apple δημιούργησε ένα online κατάστημα σε στιλ iTunes όπου οι καταναλωτές θα μπορούσαν να κάνουν αγορές εφαρμογών. Στην εκκίνηση του υπήρχαν ήδη 5οο εφαρμογές τρίτων για λήψη στο iPhone.

Ιούνιος 2009

Iphone-3GS-black-2

Ο Steve Jobs παρουσιάζει το iPhone 3GS στο WWDC 2009 συνέδριο. Η συσκευή έχει καλύτερες αποδόσεις και μια 3 MP κάμερα για λήψη φωτογραφιών και βίντεο. Η επιλογή χρώματος έρχεται για πρώτη φορά και έτσι έχουμε και το λευκό χρώμα. Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν η Apple άλλαξε αρκετά την συσκευή από τον προκάτοχο της έτσι ώστε να αξίζει κάποιος να προχωρήσει με αυτή την αναβάθμιση.

Μαζί με το iPhone 3GS η Apple παρουσιάζει το iPhone 0S 3.0. Μια αναβάθμιση στο λογισμικό της συσκευή που φέρνει 100+ νέα χαρακτηριστικά. Η τελευταία έκδοση του λογισμικού που ήταν συμβατή για το 2007 ήταν η iPhone OS 3.1.3.

Ιανουάριος 2010

Η Google και η HTC κυκλοφορούν το Nexus One smartphone που έρχεται με πληκτρολόγιο οθόνης και χειρονομίες multi touch. Η Apple άμεσα καταθέτει μήνυση στην HTC και ο Steve Jobs ξεκινάει τον “θερμοπυρηνικό” του πόλεμο στο Android.

Ιούνιος 2010

Ο Jobs παρουσιάζει το iPhone 4 στο WWDC. Ένα από τα μεγαλύτερα χαρακτηριστικά του πέρα από την αλλαγή στον σχεδιασμό είναι η νέα εφαρμογή FaceTime. Η συσκευή επίσης έρχεται με 5 MP κάμερα με LED flash, μια VGA εμπρόσθια κάμερα, την πρώτη Retina οθόνη. Ο σχεδιασμός του με το γυαλί εμπρός και πίσω θα αγαπηθεί γρήγορα και ακόμη και σήμερα παραμένει ένας από τους πιο αγαπημένους των χρηστών.

Ιούλιος 2010

Το “Antennagate” χτυπάει την Apple. Αρκετοί χρήστες κάνουν παράπονα πως χάνουν κλήσεις όταν χρησιμοποιούν τα νέα τους iPhone. Ο YouTube μουσικός και μεγάλος fan της Apple Jonathan Mann γράφει ένα τραγούδι για αυτό το φαινόμενο το οποίο ο ίδιος ο Steve Jobs θα το αναπαράγει σε ένα event τύπου που διοργάνωσε έτσι ώστε να συζητήσει για αυτό το θέμα.

Απρίλιος 2011

H Apple μηνύει την Samsung για καταπάτηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνιών του iPhone. H Samsung προχωράει και αυτή σε μηνύσεις υποστηρίζοντας πως η Apple καταπάτησε πατέντες από τον χώρο των τηλεπικοινωνιών.

Ιούλιος 2011

Το iPhone πάει στο διάστημα. H NASA στέλνει δύο iPhones στο STS-135 διαστημικό λεωφορείο. Η πρώτη μάλιστα εφαρμογή iPhone για αυτό τον σκοπό θα ακούσει στο όνομα Spacelab και έρχεται από την Odyssey Space Research – σκοπός της να βοηθήσει τους αστροναύτες να κάνουμε μετρήσεις με ένα iPhone σε συνθήκες μηδαμινής βαρύτητας.

Οκτώβριος 2011

iphone4s

To iPhone 4S παρουσιάζεται σε ένα media event της Apple μερικές μέρες πριν ο Steve Jobs πεθάνει σε ηλικία 56 χρόνων. Αυτό είναι το πρώτο iPhone με τον Tim Cook στην θέση του CEO της εταιρείας. To μεγάλο χαρακτηριστικό της συσκευής είναι η έλευση της Siri της πρώτης ψηφιακής βοηθού.

Νοέμβριος 2011

Η διάσημη φωτογράφος Annie Liebovitz ονομάζει το iPhone ως “την γρήγορη κάμερα στις μέρες μας” ξεκινώντας μια κουλτούρα γύρω από την χρήση του iPhone ως φωτογραφικής μηχανής. “Είναι απίστευτα εύκολο να κάνεις λήψεις με αυτή την συσκευή” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ιούλιος 2012

Η δικαστική διαμάχη μεταξύ Apple και Samsung ξεκινάει. Τον επόμενο μήνα το δικαστήριο βρίσκει ένοχη την Samsung και της ζητά να καταβάλει το ποσό του $1.05 δις για ζημιές στην Apple. Μια μεγάλη νίκη για την Apple σε μια διαμάχη όμως που δεν τελείωσε εκεί και συνεχίζεται μέχρι και στις μέρες μας.

Σεπτέμβριος 2012

iPhone5sios7-640x424

Η Apple παρουσιάζει το iPhone 5 με έναν νέο λεπτότερο και ελαφρύτερο σχεδιασμό από τα προηγούμενα μοντέλα. Η συσκευή έχει μια πιο υψηλή οθόνη με μια ανάλυση στα 9:16. Μέσα από τις πολλές αλλαγές που φέρνει είναι και η νέα θύρα Lightning που κάνει για πρώτη φορά την εμφάνιση της και η οποία θα αντικαταστήσει την 30-pin συνδεσμολογία των προηγούμενων iPhones.

Σεπτέμβριος 2013

Iphone5sIphone5cApple910_59_1_610x407

Η Apple για πρώτη φορά σπάει την παράδοση προσφέροντας δύο διαφορετικά iPhone μοντέλα. Την ναυαρχίδα της iPhone 5s που έρχεται με το Touch ID για πρώτη φορά και μια δεύτερη επιλογή με λιγότερα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά που ακούει στο όνομα iPhone 5C. Έκτοτε η Apple θα συνεχίσει να παρουσιάζει περισσότερα από ένα iPhone μοντέλα με την σειρά C όμως να μην επαναλαμβάνεται από την εταιρεία μιας και οι πωλήσεις του δεν έπεισαν κανέναν.

Δεκέμβριος 2013

H Apple κάνει την μεγάλη κίνηση να φέρει το iPhone στην China Mobile – την μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στον κόσμο. Αυτό σημαίνει πως το iPhone μπαίνει και επίσημα σε μια αγορά 760 εκατομμυρίων πιθανών αγοραστών. O Tim Cook αναφέρει πως η Κίνα θα γίνει η μεγαλύτερη αγορά της Apple ενώ τονίζει πως ο σχεδιασμός της εταιρείας σε νέα προϊόντα πάντα έχουν ως γνώμονα και τον Κινέζο καταναλωτή.

Σεπτέμβριος 2014

iphone_6_6plus_primary-100413338-primary.idge_

Η Apple παρουσιάζει την μεγαλύτερη αναβάθμιση του iPhone με δύο εντελώς νέες συσκευές από κάθε άποψη. Το iPhone 6 των 4.7 ιντσών και το iPhone 6 Plus των 5.5 ιντσών είναι γεγονός. Οι συσκευές σημειώνουν πωλήσεις 1ο εκατομμύριων τεμαχίων μέσα στο πρώτο Σαββατοκύριακο διάθεσης τους στην αγορά.

Το iPhone 6 Plus δείχνει πως η Apple θέλει τελικά να ενταχθεί στην κατηγορία “Phablet” έστω και καθυστερημένα. Το “Bendgate” χτυπάει αυτή την συσκευή μιας και πολλοί χρήστες αναφέρουν πως ο λεπτός σχεδιασμός της συσκευής την κάνει πολύ εύκολη στο να λυγίσει ακόμη και αν κάποιος καθίσει πάνω της. Η λέξη και το φαινόμενο γίνεται viral και όλοι σχεδόν οι ανταγωνιστές της Apple το χρησιμοποιούν για να διαφημίσουν τις δικές τους συσκευές.

Ιανουάριος 2015

H ταινία Tangerine κάνει την εμφάνιση της στο Sundance Film Festival με το Hollywood να παραμιλά για την θεματολογία της. Ο κόσμος της τεχνολογίας όμως επίσης μένει άφωνος με αυτή την ταινία μιας και είναι η πρώτη που έχει γυριστεί με ένα iPhone 5S.

Σεπτέμβριος 2015

iphone-6s-colors

Τα iPhone 6s και iPhone 6s Plus κάνουν το επίσημο ντεμπούτο τους στην αγορά. Νέο ρεκόρ πωλήσεων για την Apple με 13 εκατομμύρια συσκευές να πωλούνται το πρώτο Σαββατοκύριακο της διάθεσης τους. Οι νέες συσκευές αφήνουν πίσω τους το Bendgate μιας και έρχονται με ενισχυμένο σασί ενώ για πρώτη φορά την εμφάνιση της κάνει η 3D Touch τεχνολογία.

2016

Μετά από μια δεκαετία σχεδόν συνεχής ανόδου στις πωλήσεις του iPhone και ρεκόρ που δεν χωράει εύκολα ο ανθρώπινος νους σε κέρδη το 2016 είναι η χρονιά που για πρώτη φορά η συσκευή σημειώνεται πτώση πωλήσεων. Πάρα αυτά η κερδοφορία της Apple στο σύνολο της συνεχίζει να ακμάζει με εντυπωσιακό τρόπο.

Μάρτιος 2016

iPhone-SE-family-back

Η Apple παρουσιάζει το 4 ιντσών iPhone SE – Τον συνεχιστή του iPhone 5S. Η συσκευή έχει παρόμοιο σχεδιασμό με την 5S σειρά και αναβαθμισμένο hardware. Παρά την αρνητική κριτική που δέχθηκε αρχικά η συσκευή σημειώνει σημαντικές πωλήσεις και ακόμη και ένα χρόνο μετά αποτελεί για πολλούς την αγαπημένη τους iPhone συσκευή.

Ιούλιος 2016

Η Apple πουλάει το 1 δις iPhone της. “To iPhone έχει γίνει το πιο σημαντικό και επιτυχημένο προϊόν στην ιστορία” αναφέρει ο Tim Cook. “Έχει γίνει ένας μόνιμος σύντροφος. Το iPhone είναι μέρος της καθημερινότητας μας και μας βοηθάει στο να κάνουν πάρα πολλά πράγματα κατά την διάρκεια της ημέρας” τονίζει επίσης και δύσκολα κάποιος μπορεί να τον αντικρούσει.

Σεπτέμβριος 2016

which-iphone-7-should-i-buy-black-or-jet-black

Η Apple παρουσιάζει το iPhone 7 και το iPhone 7 Plus. Η έλλειψη μεγάλων αλλαγών από τους προκατόχους τους δείχνει ότι η Apple αλλάζει πλέον και πάει στο “ανά 3 έτη” όπου και θα βλέπουμε μια μεγάλη αναβάθμιση. Πάρα αυτά οι συσκευές παίρνουν άριστες κριτικές και σημειώνουν πάρα πολύ καλές πωλήσεις στην αγορά. Η κάμερα και των δύο συσκευών απλά είναι η καλύτερη smartphone κάμερα στην αγορά με το 7 Plus να φέρνει για πρώτη φορά ένα σύστημα διπλών φακών.

Μάρτιος 2017

ProductRed-iPhone-7-2-780x536

Μετά από πολλά χρόνια αναμονής η Apple παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα (PRODUCT)RED iPhone 7 και ένα (PRODUCT)RED  iPhone 7 Plus.

Ιούνιος 2017

iPhone-8-Function-Area-iDrop-News-Exclusive-2

Όλοι περιμένουν με ανυπομονησία την έλευση του iPhone 8 που για πολλούς θα είναι η μεγαλύτερη αλλαγή στην μέχρι τώρα ιστορία του iPhone…

 

About idimitris

O Δημήτρης είναι διαχειριστής και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing Manager στο tokinito.gr. Αγαπημένη του συσκευή το Apple TV ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.