ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Home / iPhone / Widgets στο iOS 8 | Εξήγηση

Widgets στο iOS 8 | Εξήγηση

wwdc_2014_widgets

To Extensibility είναι ένα από τα μεγαλύτερα χαρακτηριστικά του iOS 8 — και OS X Yosemite — καθώς και ένα από τα πιο σημαντικά μιας και εξαιτίας του επιτρέπει την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην πλατφόρμα της Apple. Με την χρήση του Extensibility οι προγραμματιστές μπορούν να παρουσιάσουν την διεπαφή της εφαρμογής τους στο Κέντρο Γνωστοποιήσεων αλλά και να κάνουν διαμερισμό αρχείων μέχρι και την δημιουργία custom πληκτρολόγιων.

Η ιδέα των widgets δεν είναι κάτι καινούργιο ίσα ίσα που χρονολογείται από τις πρώιμες μέρες του Graphical User Interface (GUI) των πρώτων υπολογιστών. Η Apple μάλιστα εισήγαγε για πρώτη φορά web based widgets στο Dashboard του OS X Tiger.

Πηγαίνοντας στο σήμερα αν χρησιμοποιείτε το Κέντρο Γνωστοποιήσεων του iOS 7 στην καρτέλα “σήμερα” λίγος πολύ ξέρετε πως θα λειτουργήσουν τα widgets στο iOS 8. Απλά θα τραβάτε προς τα κάτω το Κέντρο Γνωστοποιήσεων από την οθόνη κλειδώματος ή την home screen της συσκευής σας ή ενώ είστε σε κάποια εφαρμογή και θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στην καρτέλα “σήμερα”.

Στο iOS 8 τα προ εγκατεστημένα widgets θα είναι ένα μια Περίληψη/Summary της ημέρας, το ημερολόγιο, οι υπενθυμίσεις, οι μετοχές και μια περίληψη/summary της επόμενης ημέρας.

wwdc_2014_widgets_new_widget_available

Αυτό που είναι καινούργιο βρίσκετε πλέον στο κάτω μέρος μια και εκεί συναντούμε ένα Edit κουμπί καθώς και μια περιοχή ειδοποιήσεων που σας ενημερώνει πόσα widgets τρίτων είναι διαθέσιμα για εσάς. Κάνοντας tap το edit κουμπί μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήστε τα προ εγκατεστημένα widgets ή να αλλάξετε την σειρά τους όπως εσείς επιθυμείτε. Κάνοντας tap στο New Widget notification θα μπορείτε να προσθέσετε όποιο custom widget είναι διαθέσιμο στην συσκευή σας.

Τα custom αυτά widgets θα γίνονται διαθέσιμα όταν κάνετε εγκατάσταση μιας εφαρμογής από το App Store. Αν η εφαρμογή περιλαμβάνει widget τότε θα το βρείτε στην παραπάνω περιοχή που περιγράψαμε. Με ένα από tap θα μπορείτε εύκολα να το προσθέσετε. Για παράδειγμα αν κάνετε εγκατάσταση μιας εφαρμογής αθλητικών ειδήσεων μπορεί να έχει ένα widget που θα σας ενημερώνει για τα αποτελέσματα αγώνων. Η μια εφαρμογή κοινωνικής δικτυώσεις με την δυνατότητα ενός widget θα μπορεί να σας ενημερώνει για τα status updates των φίλων σας και πάει λέγοντας.

wwdc_2014_widgets_interactive_bid

Όπως και το ίδιο νέο Κέντρο Γνωστοποιήσεων του iOS 8 έτσι και τα widgets θα μπορεί να είναι διαδραστικά. Έτσι δεν θα σας προσφέρουν μόνο πρόσβαση σε άμεσες πληροφορίες αλλά θα μπορείτε να κάντε και μικρές ενέργειες με αυτά. Για παράδειγμα αν έχετε ένα widget μιας εφαρμογής σαν το ebay θα μπορείτε να βλέπετε τα προϊόντα στα οποία έχει πλειοδοτήσει καθώς και αν κάποιος άλλος χρήστης έχει δώσει μεγαλύτερο bid από εσάς. Εσείς από το ίδιο το widget θα μπορείτε να κάνετε εκ νέου bid χωρίς να χρειαστεί να ανοίξετε την εφαρμογή.

Αυτό που δεν μπορούν να κάνουν τα widgets είναι να έχουν πρόσβαση στο πληκτρολόγιο κάτι το οποίο σημαίνει πως δεν μπορούν να δεχτούν πληροφορίες από τον χρήστη με την μορφή κειμένου.

wwdc_2014_widgets_auction

Φυσικά όπως και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του Extensibility έτσι και τα widgets είναι θωρακισμένα από άποψη ασφάλειας από την Apple. Παρόλο που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διεπαφές άλλων εφαρμογών όλες οι πληροφορίες παραμένουν με ασφάλεια στην ίδια εφαρμογή κάθε φορά.

Σχολιασμός στο φόρουμ 

About idimitris

O Δημήτρης είναι διαχειριστής και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing Manager στο tokinito.gr. Αγαπημένη του συσκευή το Apple TV ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.