ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Home / Apple / Wired: Ο απογοητευτικός σχεδιασμός των νέων Gadgets της Apple

Wired: Ο απογοητευτικός σχεδιασμός των νέων Gadgets της Apple

watch-design-inline

Με αυτό τον τίτλο ξεκινάει ένα πρόσφατο άρθρο του περιοδικού Wired που αν μη τι άλλο έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στο διαδίκτυο τις τελευταίες μέρες. Αποτελεί μια διαφορετική οπτική των όσων είδαμε και σας παρουσιάσαμε από την Apple την Τρίτη στο μεγάλο event της.

Τροφή για σκέψη λοιπόν προς όλους, ας δούμε τι γράφει το εν λόγω άρθρο.

Ο κυρίαρχος του τεχνολογικού σχεδιασμού μόλις παρουσίασε τρία νέα πολύ καλά προϊόντα που θα έπρεπε να είναι υπέροχα.

Όπως πάντα η Apple έχει δημιουργήσει ένα μοναδικά καινοτόμο περιβάλλον στον τομέα του λογισμικού και της αρμονίας του με την εμπειρία χρήσης, αλλά είναι ο βιομηχανικός σχεδιασμός που όλοι περιμέναμε να δούμε με τα iPhone 6, iPhone 6 Plus και Apple Watch.

Στο κέντρο αυτού του σχεδιασμού βρίσκεται η κληρονομιά του Steve Jobs και είναι αυτό το στοιχείο που δίνει το στίγμα της μάρκας της Apple και έχει άμεσα επίπτωση σε όλους εμάς.

Τα δύο νέα iPhone είναι πιο σύνθετα ως προς τον προβληματισμό που δημιουργούν μιας και πρέπει κάθε φορά να ανταποκρίνονται σε ένα σετ προβλημάτων που η Apple έλυσε τα προηγούμενα χρόνια. Τα νέα iPhone 6 έχουν πιο ομαλές γραμμές και στυλ από ότι τα “5” και τα “4”. Σκεφτείτε όμως λίγο τις σχεδιαστικές γραμμές της εταιρείας μέχρι στιγμής. Πρώτα ομαλές γραμμές, μετά έντονες με γωνίες και τώρα πάλι ομαλές με στρογγυλεμένες άκρες. Τι συμβαίνει λοιπόν; Ποια είναι τελικά η αρχή σχεδιασμού του iPhone;

Οι μεγάλες εταιρείες έχουν μια συγκεκριμένη αρχή σχεδιασμού και χτίζουν και καινοτομούν πάνω σε αυτή. Η Apple αυτή την στιγμή φαίνεται σαν να είναι αναποφάσιστη.

Το στιλ όμως είναι το μικρότερο θέμα με τα μεγαλύτερα iPhone 6. Ένα βασικό πρόβλημα είναι η εμπειρία χρήσης και η φυσική εμπειρία του να κρατάει κάποιος ένα αντικείμενο στο χέρι του. Ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος και τον γυναικείο πληθυσμό. Η Apple πλέον έπρεπε να ανασχεδιάσει την διεπαφή για αυτές τις μεγαλύτερες οθόνες και επίσης να τονίσει τον σχεδιασμό γύρω από την οθόνη. Εντύπωση προκαλεί πως τίποτα από αυτά τα δύο δεν έγινε. Τα iPhone 6 είναι επίπεδα και τεχνικά ακόμη και ως προς τον σχεδιασμό τους.

Την στιγμή που η Samsung και η LG προσπαθούν να αλλάξουν τις οθόνες τους κάνοντας πιο εύκαμπτη την επιφάνεια τους για να ταιριάξουν στο χέρι τον χρηστών και η Sharp παρουσιάζει μια οθόνη χωρίς πλαίσια με το Aquos Crystal η Apple γιατί δεν κάνει κάτι παρόμοιο;

Το Apple Watch από την άλλη είναι ένα πολύ δύσκολο αντικείμενο για να σχεδιαστεί. Πρέπει να ανταποκρίνεται σε ανθρώπους με διαφορετικά γούστα, μέγεθος καρπού και προσωπικές προτιμήσεις σε ότι έχει να κάνει με την καθημερινότητα τους και το γούστο τους. Θα ήταν σχεδόν αδύνατο να προσπαθήσει κάποιος να τα καλύψει όλα αυτά. Η Apple προσπάθησε να το κάνει όμως.

Αυτό λοιπόν που μας παρουσίασε ήταν ένα κομψό και όμορφο σχεδιαστικά αντικείμενο με μειωμένες χρωματικές επιλογές και με ένα σχέδιο. Έχει επίσης ένα πολύ ενδιαφέρον UI αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι για ποιον τελικά είναι;

Μοιάζει πραγματικά να ακροβατεί ανάμεσα σε ένα τελευταίας λέξης αντικείμενο μόδας και ένα προϊόν για τον μέσο χρήστη. Είναι ένα τερματικό στον καρπό σας αλλά ήδη έχετε ένα τέτοιο στην τσέπη σας με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει ξεκάθαρη η διαφορά μεταξύ του κινητού και του smartwatch. H Apple θα μπορούσε να δώσει την δική την απάντηση αν απομακρυνότανε από τον ανταγωνισμού του Android και μας παρουσίαζε μια αυτόνομη συσκευή. Δεν το έκανε όμως και έτσι το Apple Watch είναι ένα αξεσουάρ του iPhone.

Για πολλούς από εμάς λοιπόν η Apple απέτυχε στα νέα της προϊόντα εκεί που όλοι περιμέναμε να μεγαλουργήσει – στον σχεδιασμό τους.

Σχολιασμός στο φόρουμ 

About idimitris

O Δημήτρης είναι διαχειριστής και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing Manager στο tokinito.gr. Αγαπημένη του συσκευή το Apple TV ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.